Fostii sefi ai Academiei de Politie, condamnati la cate 3 ani de inchisoare in dosarul santajarii jurnalistei Emilia Sercan

Chestorul Adrian Iacob si comisarul sef Mihail Marcoci, fostul rector si fostul prorector al Academiei de Politie “Alexandru Ioan Cuza”, au fost condamnati, astazi, 24.05.2021, de Curtea de Apel Bucuresti la cate 3 ani de inchisoare cu suspendare si cate 120 de zile de munca in folosul comunitatii in dosarul santajarii jurnalistei Emiliei Sercan, potrivit minutei de sedinta. Sentinta nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.


Cei doi au fost trimisi in judecata de procurorii DNA sub acuzatia de instigare la santaj, fiind acuzati ca l-au incurajat pe un coleg sa-i trimita mesaje de amenintare jurnalistei Emilia Sercan, pentru a o determina sa opreasca investigatiile referitoare la plagiatele din cadrul Academiei.

Cei doi au fost condamnati sa munceasca in folosul comunitatii fie la ALBAB (institutia din cadrul Primariei Bucuresti care se ocupa de curatenia din parcuri si lacuri), fie la Fundatia pentru Promovarea Sanctiunilor Comunitare, potrivit minutei instantei.

In plus, cei doi sunt obligati de instanta sa ii plateasca si 80.000 de lei daune morale jurnalistei.

Reamintim ca DNA i-a trimis in judecata pe cei doi, in 2019, acuzandu-i ca s-au folosit de un subordonat (inculpat si el), care a trimis mesajul de amenintare si caruia i-au promis imunitate in fata legii pentru actiunile sale.

In cazul celui care a amenintat-o pe jurnalista, procurorii DNA au disjuns cauza intrucat barbatul a semnat un acord de recunoastere a vinovatiei.

Jurnalista Emilia Sercan a scris pe 17 aprilie, intr-o postare pe Facebook, ca a sesizat politia dupa ce a primit un mesaj de amenintare cu moartea. Sercan precizeaza ca a primit amenintarea ”in contextul in care de trei saptamani public in mod constant informatii despre tezele de doctorat plagiate de la Academia de Politie”. (V.E.)

Leave a Reply