Camatarii Timisoarei pot rasufla usurati! Tribunalul Timis a respins plangerile victimelor impotriva solutiei de clasare dispusa in dosar de procurorul Mihai Sandor de la DIICOT Timisoara

Cei mai verosi camatari ai Timisoarei, care au evacuat din case zeci de familii in contul unor imprumuturi cu dobanda care nu au mai putut fi platite la termen, rasufla usurati. Tribunalul Timis a inchis definitiv dosarul de camatarie clasat de DIICOT Timisoara, dupa ce a respins toate plangerile impotriva solutiei procurorului Mihai Sandor, depuse la instanta de fostii proprietari, de oamenii care si-au pierdut casele, cu acceptul tacit al justitiei.


“Schimba temeiul de drept al solutiei de clasare in ceea ce priveste savarsirea de catre intimati a faptelor de santaj, inselaciune, camata si evaziune fiscala, in sensul ca se va dispune clasarea cauzei in temeiul art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedura penala intrucat faptele nu sunt prevazute de legea penala. Mentine celelalte dispozitii ale ordonantei nr. 196/D/P/2012 din data de 30.05.2019”, este motivarea tip cu care judecatoarea Anca Pavel a inchis dosarul celor peste 200 de case ajunse in posesia camatarilor, dupa ce proprietarii care au apelat la imprumuturi au semnat precontracte de vanzare-cumparare.

Printre suspectii cercetati de procurorul Mihai Sandor si care, odata cu inchiderea mega-dosarului de catre Tribunalul Timis, au scapat de toate acuzatiile se afla Mihai Cadere si Maria Cadere, Gabriel Iasenski, Rudi Sama (fost Carpaci) si Diana Sama, Titus Slavici, Carmen Stan, Florin Andras si Speranta Andras, Marius Bunoiu, Ana Andreica, Catalina Gabor, Rozica Maris, Gloria Bancheru (fosta Olga Simionescu), Gabi Safta, Aurelian Pocovnicu, Popa Costea Marsilia Simona, Tamara Vlad, Geza Kalapati, Lucian Torj, Sorin Udrea, Adrian Cocoana si altii.

Singurii care inca n-au scapat de emotiile acuzatiilor penale sunt sotii Andras, care au fost trimisi in judecata pentru evaziune fiscala, cu probe din dosarul mare.

De altfel, infractiunile de evaziune fiscala si spalarea banilor puteau fi invocate in cazul tuturor celor 23 de camatari – carora, initial, li s-a retinut un prejudiciu de peste 2 milioane de euro, insa procurorul Mihai Sandor nu a mai fost interesat de provenienta sitelor de mii de euro rulati in imprumuturi cu dobanda.

“Singura noastra speranta de a ni se face dreptate mai ramane Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ), care a si solicitat motivarea Tribunalului Timis. Nu este posibil ca, dupa ce politistul judiciarist Nicu Mihaitoaia a fost condamnat la 6 ani de inchisoare pentru spagile primite in timpul instrumentarii acestui dosar, sa fie lasat acelasi procuror la coordonarea anchetei.

Nimeni nu crede ca Mihaitoaia a cerut si incasat bani de capul lui. Mai mult, daca la data inceperii anchetei, stiau ca fapta de camataria nu era prevazuta in Codul Penal si vor da clasare, de ce au continuat cercetarile? Mentinerea procurorului Mihai Sandor in acest dosar a ridicat foarte mari semne de intrebare asupra modului in care a fost clasata aceasta cauza. Daca fapta de camatarie nu a putut fi probata, de ce nu s-a autosesizat procurorul pentru evaziune fiscala si spalarea banilor?”, este intrebarea retorica pusa de majoritatea celor pagubiti. Peste 40 de persoane. Reamintim ca toti camatarii cercetati in acest dosar au fost ridicati, in 14 noiembrie 2014, in urma unor descinderi si perchezitii efectuate de politisti din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Timisoara.

“Din materialul probatoriu administrat in dosar rezulta suspiciunea rezonabila ca, incepand cu anul 2006, mai multe persoane din municipiul Timisoara s-au constituit intr-un grup infractional organizat care, prin utilizarea de documente false si manopere dolosive, au indus in eroare mai multe persoane, determinandu-le sa incheie contracte de imprumut cu garantii imobiliare.

Fata de membrii gruparii exista suspiciunea rezonabila ca au obtinut castiguri de bani prin oferirea de imprumuturi cu dobanzi ridicate. Veniturile astfel obtinute nu au fost declarate la organele fiscale pentru impunere, iar dobanzile ridicate practicate au fost disimulate in cuantumul imprumutului.

Pentru a determina persoanele sa imprumute sume de bani, acestea au fost ademenite sa incheie acte cu clauze contractuale facile, urmate pe parcursul derularii conventiilor de schimbari si inaspriri ale termenilor contractuali (prin marirea dobanzilor, scurtarea termenelor de restituire, solicitarea si instituirea unor garantii imobiliare suplimentare, aparitia unor persoane necunoscute initial ca fiind titularii sumelor de bani, care aveau propriile pretentii financiare etc)“, a comunicat, la vremea respectiva, Politia de Frontiera Timis.

Dosarul a fost clasat prin Ordonanta nr. 196/D/P/2012 emisa de procurorul Mihai Sandor in data de 30.05.2019. Singurul fapt notabil, prinderea in flagrant a politistului sau judiciarist Nicu Mihaitoaia, in timp ce primea o spaga de 7.000 de euro de la un agent de politie pentru a-l favoriza intr-un dosar al DIICOT. A fost condamnat la 6 ani de inchisoare pentru luare de mita si trafic de infleunta, iar in prezent se sustrage executarii pedepsei, fiind fugit in Italia. (V.E.)

Leave a Reply