DNA Timisoara, al doilea rechizitoriu din 2021! Un afacerist din judetul Arad, trimis in judecata pentru fraudarea cu aproape 1 milion de euro a subventiilor acordate crescatorilor de animale

Procurorii DNA Timisoara au trimis in judecata un om de afaceri din Arad si alte patru persoane, acuzate de fraude cu fonduri europene de aproape 1 milion de euro. Este vorba despre afaceristul Chismorie Cristian Ioan, din comuna Sicula, judetul Arad, precum si de angajatele sale Cernea Sofia si Ardelean Cristina, care au fost retinuti in 10 februarie 2021 si prezentati Tribunalului Timis cu propunere de arestare preventiva, insa au primit doar control judiciar pentru 60 de zile.


Chismorie Cristian Ioan este  acuzat ca a constituit un grup infractional organiza si ca, prin falsificarea unor documente, ar fi obtinut ilegal ajutorul de minimis acordat crescatorilor de animale, dar si alte fonduri europene nerambursabile de la Agentia de Plati si interventie in Agricultura (APIA).

Redam mai jos comunicatul DNA:

”Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Timisoara au dispus trimiterea in judecata a cinci inculpati (trei sub control judiciar – un om de afaceri cu societati comerciale in domeniul zootehnic si doua angajate ale acestuia), pentru o fraudare masiva a subventiilor acordate crescatorilor de animale, in valoare pe aproximativ 1 milion euro.

In sarcina celor cinci inculpati s-au retinut infractiunile de:

– constituirea unui grup infractional organizat,
– folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata (autorat si complicitate),
– obtinere ilegala de fonduri, in forma continuata (autorat si complicitate),
– infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals (autorat si instigare), comise in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut in esenta urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2016 – 2019, unul dintre inculpati, om de afaceri cu societati comerciale in domeniul zootehnic, sprijinit de doua angajate, inculpate si ele in prezenta cauza, au constituit un grup infractional organizat care ar fi avut ca scop obtinerea nelegala a unor subventii pentru animale prin fraudarea masiva a ajutorului de minimis (2016), precum si a fondurilor europene si nationale acordate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A) in campaniile din anii 2017 si 2018.

Cei trei inculpati ar fi creat si folosit o schema de fraudare in care ar fi folosit documente false emise pe numele a peste 30 de fermieri si exploatatiile zootehnice de crestere a bovinelor de rasa inregistrate pe numele acestora. Prin aceasta schema ar fi fost aduse din Ungaria aproape 300 de bovine de rasa (Aberdeen Angus), in conditii simulate care ar fi dat drept de obtinere de subventii pentru cresterea lor.

In realitate, animalele nu indeplineau cerintele obligatorii de subventionare, insa membrii grupului, beneficiind si de ajutorul celorlalti doi inculpati, ar fi creat aparenta respectarii cerintelor legale ale finantarii prin falsificarea certificatelor de origine si a pasapoartelor animalelor, prin falsificarea datelor de nastere/rasa animalelor in aceste documente, prin denaturarea adevarului in ceea ce priveste existenta taurinelor si categoria din care faceau parte animalele.

Aceste documente false ar fi fost prezentate institutiilor cu atributii de avizare, aprobare si finantare, respectiv Directia agricola Arad si A.P.I.A, ceea ce ar determinat, in final atribuirea subventiilor.

Prin aceste demersuri s-au obtinut fonduri nerambursabile in valoare totala de 4.271.646 lei.

A.P.I.A. si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale s-au constituit parti civile in cauza.

In cauza s-au dispus masuri asiguratorii fata de patru dintre inculpati.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timis cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.” (V.E.)
Leave a Reply