Galerie FOTO: 150 de ani de branduri romanesti, creatie publicitara si obiecte din perioada antebelica, interbelica si comunista la muzeul pop-up Made in RO, gazduit de Iulius Town Timisoara (P)

Pasionatii de marci romanesti, publicitate si grafica, dar si cei care isi doresc sa (re)descopere atmosfera din casele romanilor din perioada interbelica si comunista si din magazinele care au nascut atatea povesti amuzante sunt invitati sa viziteze muzeul pop-up de publicitate si branduri romanesti „Made in RO”, din Iulius Town. Miile de exponate, printre care si o colectie impresionanta de branduri din Banat, vor introduce vizitatorii intr-o calatorie nostalgica si plina de umor. Intrarea este libera, iar evenimentul este cuprins si in programul celei de a XVI-a editii a Noptii Muzeelor, care va avea loc in data de 12 iunie!


Iulius Town gazduieste pana pe 13 iunie 2021 un muzeu pop-up nonconformist, ce le ofera vizitatorilor posibilitatea sa faca o scurta incursiune in istoria brandurilor romanesti, dar si in casele romanilor si in magazinul de electronice, electrocasnice si alimentara. Astfel, cele peste 2.500 de exponate care spun povestea unor branduri celebre din viata de zi cu zi a mai multor generatii ne indeamna sa redescoperim cu nostalgie tot ceea ce inseamna productia si designul Made in RO.

Puteti admira o colectie-cabinet de curiozitati, care cuprinde, sub aceeasi palarie, „anunciuri” venite din alte timpuri, alaturi de o expunere de marci nationale mai vechi si mai noi, precum: sosoni Mociornita, ateliere de croitorie si incaltaminte interbelice, motoretele Victoria sau Mobra, apoi binecunoscutul Guban, ciorapi Adesgo, pastele de dinti Cristal si Kalodont, locomotivele Malaxa, Loteria Romana, CEC, uleiul Luboil-Unirea, Revistele Realitatea Ilustrata, Dimineata si ale Oficiului National de Turism, sapunurile Pisica si Cheia, lampile Tungsram M.R., cosmeticele Farmec, primele sticle de Pepsi-Cola si CI-CO sigilate, fabrica de telefoane Standard, PECO, Dacia, biscuitii Eugenia, ciocolatica ROM, masinariile de gatit Aragaz, aspiratorul Ideal, Danubiana, Electronica si Tehnoton Iasi, bicicletele Pegas, supele Supco, magazinele Unirea si Victoria, Brifcor, apoi marcile anilor ’90 care au anuntat sosirea capitalismului si multe altele. 

Mai aveti ocazia sa aflati si cum a aparut publicitatea ca activitate in Romania, dar si povestile din spatele reclamelor si ale brandurilor nationale de altadata. Asadar, puteti descoperi obiecte autentice si artefacte ale brandurilor iconice, ambalaje, afise, materiale grafice, propaganda politica, postere, machete, ziare si reviste cu reclame, produse casnice de larg consum, cosmetice, jucarii, textile, electronice si electrocasnice, produse alimentare, clipuri TV, reclame din arhive, masini autohtone si multe alte surprize expozitionale din alte vremuri trecute, produse dedicate industriei si brandurilor iconice din Iasi, dar si o colectie impresionanta inclusiv de marci emblematice pentru regiunea Banatului.

Selectia de lucrari de arta publicitara si obiecte reuneste piese autentice din patru perioade de timp distincte: antebelic, interbelic, perioada comunista si intoarcerea la capitalismul din perioada contemporana – conţinand atat printuri (afişe, ziare, reviste), cat şi obiecte reprezentative pentru designul industrial de produse de larg consum, in decoruri autentice de epoca, prezentand o cronica fizica a memoriei economiei Romaniei in care se promoveaza identitatea culturala si istorica a industriilor creative.

Programul Made in RO detine si o componenta educativa pentru pasionatii de arte vizuale, design, moda, publicitate, istoria media, personalitati si practicieni din domeniul comunicarii, dar si publicul larg, nostalgic sau simplu amator al marcilor nationale.

Expozitia este gazduita de Iulius Town intre 1 – 13 iunie, iar la finalul lunii mai a putut fi admirata in Palas Iasi. Urmatoarea destinatie a exponatelor este Iulius Mall Cluj. Proiectul Made in RO este initiat si organizat de Asociatia ESCU. (I.P.)

Leave a Reply