Mandat de interceptare pentru Whatsapp! Cea mai criptata retea de comunicare, “sparta” de o instanta din Romania

O instanta de judecata din Romania a emis, zilele trecute, un mandat de interceptare a discutiilor purtate de un suspect pe Whatsapp, considerata cea mai criptata si mai sigura retea de comunicare. “Autorizez accesul in conturile de utilizator pentru identificarea datelor informatice transmise si stocate prin intermediul Yahoo Mail, Gmail, Facebook, WhatsApp, Skype, Viber, Yahoo Messenger”, se mentioneaza in mandatul emis de un judecator de tribunal.


Nimic anormal pana aici, interceptarea convorbirilor este o procedura des uzitata de organele judiciare.

Problema intervine doar daca ne amintim ca, nu demult, intr-un interviu, procurorul sef al DNA, Crin Nicu Bologa, se plangea ca parchetul anticoruptie nu are tehnologia necesara pentru a intercepta convorbirile purtate pe WhatsApp.

“De exemplu, exista societati private in Israel sau in Italia care scot pe piata si vand, la preturi destul de importante, tehnologii care permit o interceptare a convorbirilor pe WhatsApp. Nu avem asa ceva in prezent. Asta ar fi un exemplu, dar trebuie sume serioase de bani pentru acest lucru”, spunea Bologa.

In acest context, se poate pune intrebarea legitima: de ce instantele din Romania emit, totusi, mandate de interceptare a Whatsapp, daca procurorii nu au aparatura tehinca pentru a le penetra?

Pana la primirea unui raspuns valid, nu ne ramane decat sa suspicioam faptul ca, intentionat, seful DNA a dat asigurari ca Whatsapp-ul este o retea de comunicare infailibila, care nu poate fi interceptata, tocmai pentru ca informatiile pretioase, confidentiale, sa fie trimise pe acest canal de comunicare. Iar baietii de la casti sa le consemneze intocmai si la timp… (V.E.)

Sursa foto: lumea justitiei

Leave a Reply