Cinema Studio va fi transformat in primul cinematograf de arta al Timisoarei, printr-o investie de 14,2 milioane de lei. “Astazi, acum, o sa semnez ordinul de incepere a lucrarilor”, a anuntat primarul Dominic Fritz

Piatra de temelie la Cinematograful Studio, din Timisoara, care va fi transformat intr-unul de arta, a fost pusa, astazi, incepand cu ora 10,30, intr-un cadru festiv, cu participarea ES Laurence Auer, ambasadorul Frantei in Romania, Francois Coste, director general Groupama Asigurari, si presedinte al Camerei de Comert si Industrie Fanceze, Tilla Rudel, directoarea Institutului Francez din Romania, Dominic Fritz, primarul Timisoarei si reprezentantii asociatiilor: Pelicula Culturala, DocuMentor, Marele Ecran, TimiShort si ai biroului de arhitectura Atelier 21.


Inaltii oaspeti, dar si primarul orasului, au sustinut alocutiuni si au depus cate un mesaj personal intr-o ”capsula a timpului” (o cutie pentru rola de film), care a fost cimentata impreuna cu piatra simbolica ce marcheaza demararea  lucrarilor.

„Vrem ca Cinema Studio sa devina primul cinematograf de arta al Timisoarei, iar aceasta transfomare este rezultatul unei colaborari intre primarie, Groupama Asigurari, care a finantat proiectul de arhitectura in valoare de 150 de mii de euro, Institutul Francez si asociatiile culturale…

Astazi, acum, o sa semnez ordinul de incepere a lucrarilor, care vor dura 18 luni, fiind un obiectiv prioritar pentru noi, si o sa ne si tinem de acest termen… Contractul de executie este de 14,2 milioane de lei, asta include si toate dotarile pentru cinematograf.

Momentan, toti acesti bani sunt din bugetul local, dar noi suntem, deja, in discutii cu Ministerul Culturii ca Cinema Studio sa fie inclus pe lista investitiilor Timisoara Capitala Culturala Europeana si sa obtinem o finantare.

Proiecul de arhitectura a fost realizat de Atelier 21, prevede doua sali de cinema, una cu o capacitate de 200 de locuri, alta de 80 de locuri, iar sus o terasa cu filme proiectate in aer liber”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timisoarei.

Ambasadorul Frantei si-a exprimat ”onoarea si bucuria de a participa la acest extraordinar si ambitios proiect, un liant cultural”, asa dupa cum a apreciat si Francois Coste, directorul Groupama, un admirator al cineastului Lucian Pintilie.

Dupa cum au precizat reprezentantii asociatiilor culturale, parteneri la proiect,  noul cinematograf va avea un rol de platforma pentru sectorul cultural independent, un studio de radio, unul de televiziune, de animatie si birouri, cu productii educative pentru toate varstele, dar mai ales pentru iubitorii celei de a 7-a arte, film dedicat producatorilor, jurnalistilor independenti. Festivalul Ceau Cinema va urma sa fie oragnizat in acest nou cinematograf pentru care, astazi, s-a scris prima pagina din istoria recenta a cinematografiei locale. (L.K.)

Leave a Reply