Legea Bitcoin! El Salvador a devenit prima tara din lume care a adoptat o criptomoneda ca mijloc de plata legal

El Salvador a devenit prima tara din lume care a adoptat o criptomoneda ca mijloc de plata legal. Legiuitorii tarii din America Centrala au votat cu o „supermajoritate” in favoarea Legii Bitcoin, aceasta fiind adoptata cu 62 de voturi dintr-un total de 84 posibile, relateaza CNBC.


Pretul bitcoin a crescut cu 5%, pana la 34.239,17 dolari, la scurt timp dupa vot.

„Scopul acestei legi este de a reglementa bitcoin ca mijloc de plata legal cu putere de eliberare, nelimitat in orice tranzactie”, indiferent ca este vorba de sfera privata sau publica, se noteaza in lege.

Preturile pot fi afisate acum in bitcoin, taxele si impozitele pot fi achitate cu moneda digitala si schimburile cu bitcoin nu vor fi taxate ca impozit pe venit. Moneda oficiala al El Salvadorului este dolarul american, nefiind deocamdata clar daca bitcoin va prelua acest rol, pentru moment cele doua monede urmand sa circule in paralel.

Legea adoptata stipuleaza de asemenea ca statul „va promova instruirea si mecanismele necesare astfel incat populatia sa poata accesa tranzactii cu bitcoin”.

Economia El Salvador se bazeaza in mare masura pe remitente sau pe banii trimisi acasa din strainatate, care reprezinta aproximativ 20% din produsul intern brut (PIB) al tarii. Cei doua milioane de salvadoreni care traiesc in afara tarii, trimit anual acasa peste 4 miliarde de dolari.

Aproximativ 70% din tara nu are acces la servicii financiare traditionale, potrivit expunerii de motive a Legii Bitcoin, aceasta urmarind sa creasca incluziunea prin utilizarea monedei digitale.

Presedintele Nayib Bukele a trimis legea parlamentului dupa ce a anuntat, saptamana trecuta, ca El Salvador a incheiat un parteneriat cu compania de portofel digital Strike pentru a construit o infrastructura financiara moderna in tara cu ajutorul tehnologiei bitcoin. (R.G.)

Leave a Reply