Turismul estival se redeschide dupa un an de pandemie. VEZI ce reguli trebuie respectate in Marea Britanie, Italia, Franta, Spania, Grecia si Portugalia

Cea mai nefasta perioada din istoria recenta a turismului european, cauzata de restrictiile impotriva noului coronavirus, starile de alerta si de urgenta, lockdown-urile si inchiderea hotelurilor si restaurantelor, se pare ca se apropie de final.


Vara lui 2020 a inregistrat o scadere puternica a calatoriilor intre statele europene, astfel ca plajele, orasele istorice si monumentele – multe dintre ele destinatii de top pentru turismul global – au ramas pustii, pandemia de Covid-19 amenintand supravietuirea industriei ospitalitatii si frustrandu-i pe turistii care cautau o schimbare de decor.

Anul acesta insa lucrurile sunt diferite: maladia Covid-19 nu este inca invinsa dar testarea este disponibila pentru toata lumea, campaniile de vaccinare din statele europene au inceput sa aiba ritm, iar blocul european se afla la doar cateva zile distanta de lansarea unui permis european de calatorie, atat in format digital cat si pe hartie, care va cuprinde informatii cheie cu privire la sanatatea posesorului, pentru a accelera procesul de verificare din punctele de trecere a frontierei.

Unele destinatii turistice importante, asa cum este Italia, au raportat deja cresteri ale numarului de rezervari, in timp ce Spania spera sa atinga macar 70% din nivelul turismului din perioada de dinaintea pandemiei.

Turistii care provin din afara blocului european – categorie in care se situeaza si britanicii, dupa Brexit – inca se confrunta cu multe obstacole la frontierele UE, iar obligatiile privind pastrarea distantei sociale si purtarea mastilor ii afecteaza pe toti.

Insa guvernele sustin ca, desi turismul trebuie salvat, este important sa fie evitat temutul val patru de infectii cu coronavirus. „Trebuie sa reconciliem libertatea de deplasare cu nevoia de siguranta”, a declarat ministrul francez al turismului, Jean-Baptiste Lemoyne, declaratie ce reflecta o pozitie unanima in tarile membre.

Iata care sunt principalele reguli ce trebuie respectate in unele dintre cele mai importante locuri turistice europene:

– Franta –

Franta, cea mai importanta destinatie turistica a lumii, a anuntat saptamana trecuta introducerea unui cod de culori pentru a stabili protocoalele de intrare pentru sezonul de vara, cu restrictii eliminate pentru rezidentii europeni si pentru turistii din tarile „verzi” precum Australia, Coreea de Sud, Israel, Japonia, Liban, Noua Zeelanda si Singapore.

Incepand de la 1 iulie Franta va recunoaste si permisul de sanatate european.

Chiar daca sunt vaccinati, calatorii care provin din zonele „portocalii”, asa cum sunt Marea Britanie, America de Nord si marea majoritate a tarilor din Asia si Africa, vor trebui sa prezinte un test Covid negativ recent pentru a putea intra in Franta, insa nu vor mai trebui sa stea in carantina sau sa prezinte un motiv intemeiat al vizitei.

Persoanele nevaccinate care sosesc din zonele „portocalii” nu vor putea intra in Franta fara un motiv intemeiat si vor trebui sa ramana timp de 7 zile in carantina.

Franta nu va primi pe teritoriul sau cetateni din 16 tari, printre care India, Turcia, Africa de Sud si o mare parte din America de Sud, inclusiv Brazilia.

Purtarea mastilor ramane obligatorie in spatiile inchise si deschise, iar regulile privind stingerea vor fi ridicate la 30 iunie.

– Spania –

Luni, 7 iunie, Spania a renuntat sa mai solicite un test PCR negativ recent pentru sosirile din interiorul UE.

Acum orice persoana vaccinata poate intra in tara, indiferent de locul de origine.

Mastile raman obligatorii, inclusiv in aer liber, cu exceptia plajelor, daca oamenii pastreaza o distanta de cel putin 1,5 metri unul fata de celalalt. Plimbarea pe plaja se va face insa tot cu masca.

Atat regiunea Madrid, cat si Catalonia, cu centrul la Barcelona, au renuntat la regulile privind stingerea, iar barurile si restaurantele pot ramane deschise pana la ora 1 noaptea la Madrid, respectiv 12 noaptea in Catalonia.

Spania este „pregatita din punct de vedere tehnic” pentru permisul european de sanatate, dar nu s-a conectat inca la sistem.

– Italia –

Cei care sosesc din UE, Marea Britanie si Israel vor trebui sa aiba un test Covid negativ cu vechimea de cel mult 48 de ore si sa completeze un formular de sanatate, dar nu vor mai trebui sa intre in carantina.

Calatorii din Australia, Coreea de Sud, Rwanda, Thailanda, Canada si SUA vor trebui sa prezinte un test negativ, apoi vor intra in carantina pentru 10 zile, dupa care vor fi testati din nou.

Italia nu permite intrarea turistilor din Brazilia, India, Bangladesh si Sri Lanka.

Mastile sunt inca obligatorii, insa din luna iulie oamenii ar putea avea voie sa renunte sa le mai poarte in aer liber.

Stingerea se da la miezul noptii si ramane in vigoare pana la ora 05:00 dimineata, iar in baruri si restaurante nu au voie mai mult de 4 persoane la aceeasi masa.

– Portugalia –

Coasta Algarve din sudul Portugaliei este o destinatie favorita pentru turistii britanici, numarul rezervarilor fiind in crestere de luna trecuta, cand tara s-a redeschis pentru turistii europeni.

Toate sosirile din tari membre ale UE, din spatiul Schengen si din Marea Britanie trebuie sa prezinte cate un test PCR negativ facut cu cel mult 72 de ore inainte pentru a putea intra in Portugalia.

Aceleasi reguli se aplica pentru sosirile din Australia, Coreea de Sud, Israel, Noua Zeelanda, Rwanda, Singapore, Thailanda si China.

Persoanele care nu provin din aceste tari au nevoie de un motiv intemeiat pentru a putea intra pe teritoriul Portugaliei. Sosirile din Africa de Sud, Brazilia si India vor trebui sa se autoizoleze de indata ce persoanele care vin din aceste țari intra in Portugalia.

Distanta sociala si purtarea mastilor sunt obligatorii, iar pentru plaje si piscine sunt in vigoare reguli speciale, fiind necesara o distanta de minim 3 metri intre umbrelele de soare.

Portugalia este asteptata se adere la permisul european de sanatate de la 1 iulie.

– Grecia –

Guvernul grec spera sa atinga in aceasta vara aproximativ jumatate din veniturile obtinute inainte de pandemie din turism, ceea ce ar reprezenta dublul incasarilor fata de anul trecut.

Sosirile din tarile UE si din spatiul Schengen sunt autorizate pe teritoriul Greciei, la fel cum sunt si pentru rezidentii din Canada, SUA, Israel, China, Thailanda, Rusia si Arabia Saudita.

Insa toti cetatenii care vor dori sa intre in Grecia trebuie sa completeze un formular si sa prezinte dovada vaccinarii sau un test PCR realizat cu cel mult 72 de ore inainte sau un certificat de imunitate dupa trecerea prin boala.

Mastile raman obligatorii atat in spatiile inchise, cat si in cele deschise.

Discotecile si spatiile culturale care nu sunt in aer liber vor ramane inchise, in timp ce numarul maxim de persoane care se pot aseza la aceeasi masa intr-un restaurant este de 6.

– Marea Britanie –

Calatoriile in Marea Britanie sunt ingreunate pentru majoritatea cetatenilor lumii prin masuri stricte la sosire, cerinte costisitoare privind carantina si teste Covid scumpe.

Eforturile sectorului turistic britanic sunt orientate in special spre proprii cetateni.

Calatorii care provin din cele cateva tari „verzi” – printre care Australia, Noua Zeelanda si Islanda – trebuie sa prezinte doar un test Covid negativ.

Sosirile din Irlanda, Insula Man sau din Insulele Canalului pot intra fara restrictii. (I.P.)

Sursa: Agerpres

Leave a Reply