Monument vandalizat in Parcul Petofi Sandor din cartierul Freidorf, terenuri in paragina si o balta mizerabila. Primarul Dominic Fritz a lipsit de la prima intalnire cu oamenii cartierelor

Desi in aceasta dupa-amiaza, prim edilul urbei ar fi trebuit sa se intalneasca cu locuitorii cartierului Freidorf, la ora 15,15, nu a fost niciun reprezentant al primariei la fata locului, cel anuntat, asa ca am luat la pas zona marginasa pentru a constata starea de fapt si a afla care sunt cerintele freidorfistilor.


Primul impact a fost imaginea trista a unui important monument vandalizat, cel ridicat in cistea eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial. Printre numele inscrise in piatra atrage atentia cel al lui Jakob Weissmuller (posibil ruda cu celebrul inotator si actor Johnny Weissmuller, cunoscut tuturor din filmele cu Tarzan).

Nimeni dintre putinii oameni din parc nu stiu cine a fost eroul, cativa stiu de eroul din jungla. Dar ceea ce ii preocupa este curatenia si linistea.

In apropiere, este un birt, la parterul unui bloc, chiar langa magazinul Profi, multi scandalagii care agreseaza si nu exista nici spatiu de trecere.

Unele dintre blocurile construite la finele anului 1989, dupa ce au fost demolate casele de pe mai multe strazi si evacuati fortat cei care locuiau, au fatade degradate, schele improvizate, strazi cu gropi si plombe, un tablou urban nu tocmai placut privirii.

La intersectia strazilor Ion Slavici si Lamaitei sunt terenuri private cu balarii imense, semn ca proprietarii nu s-au mai angrijit de ele de ani buni. Unii ar vinde terenurile,odinioara gradini ale caselor, dar nu stiu daca se mai permite construire pentru ca, de exemplu, exista stalp de electricitate, si de cativa ani circula informatia ca toate vor fi rase pentru a se face o sosea la centura. Sarmele atarnate, casa incendiata fac constrast cu cele construite in stil vestic.

Tot pe strada Lamaitei, intre blocuri, un pescar spune ca s-a mai facut cate ceva la amenajarea spatiului verde… intr-adevar si mobilier urban, dar de mult timp nu a mai vazut vreo echipa sa faca ceva. Balta e cam mizerabila si exista o gura de canal care deverseaza. Nu stim daca e pentru alimentare sau dejectii. Este un loc pitoresc, dar cam periculos. Vechea linie de tramvai 3, acum napadita de buruieni, separa Freidorful nou, de cel vechi, dincolo de zidul de ierburi si tufe.

Am fost la pas pana la viaductul cu aspect ca dupa Al Doilea Razboi Mondial si la vechiul deponeu de tramvaie Dambovita, si el, in paragina. (L.K.)

 

Leave a Reply