Extraterestrii din Casa cu iedera! Sarcofage spirituale si civilizatia albinelor, un duo metaforic inedit in cel mai nou spatiu expozitional din Timisoara

In aceasta seara, la ora 18, an fost martorii unor imagini si materii desprinse dintr-un film SF, in cadrul expozitiei personale “Nave Aia Defense Shields” a artistului vizual Ilie Duta, intr-o cheie ironic- romantica.


Galeria, ultimul popas terestru si, totodata, baza de lansare a unor faguri de albine, incapsulati in carcase ca scuturi protectoare, pe post de navete spatiale, intr-o calatorie utopica intergalactica.

Expozitia surprinde momentul tensionat de dinaintea decolarii. Ilie Duta juxtapune materialitati organice si minerale in care taie blocuri de o geometrie minimalista (amintind de sculpturile lui Donald Judd.

Considerate o specie pe cale de disparitie, albinele si produsul muncii lor perpetue sunt vazute de artist ca o marfa pretioasa ce trebuie exportata de pe Terra pentru a fi salvata.

Acest scenariu apocaliptic este, de fapt, un semnal de alarma in privinta pericolului unui iminent dezastru generat de efectele incalzirii globale si cresterea noxelor produse de industriile poluante,cu impact negativ asupra biodiversitatii planetei. Duta militeaza pentru o interactiune responsabila a omului cu natura si pastrarea echilibrului ecologic.

Curatorul vernisajului a fost Veronica Toma. Expozitia poate fi vizitata pâna in 7 iulie a.c., cu respectarea masurilor si regulilor impuse de autoritati in contextul pandemiei Covid-19. (L.K.)

 

Leave a Reply