Provocari de securitate in Regiunea Balcanilor! “Covid-19 a adus in prim-plan un nou factor geostrategic: bio-securitatea globala”, s-a anuntat la forumul international de la Timisoara

Universitatea de Vest din Timisoara si New Strategy Center au organizat cea de-a V-a editie a conferintei anuale „Security Challenges in the Balkans Region”, intr-un format hibrid, atat online, cat si inside, la Complexul Senator Timisoara.


Acest forum regional anual deschis dezbaterilor securitare din Balcani a beneficiat de prezenta oficialitatilor si reprezentantilor mediilor academice din Romania, Italia, Austria, Germania, Franta, UK, Croatia, Serbia, Slovenia, SUA, Bulgaria.

Regiunea Balcanilor a ramas un spatiu deosebit de important pentru securitatea europeana, provocarile cu care se confrunta zona intensificandu-se in ultimii ani, cu atat mai mult cu cat a intervenit si noul context al crizei pandemice.

Universitatea de Vest din Timisoara si New Strategy Center au decis, cu patru ani in urma, sa organizeze o asemenea dezbatere la Timisoara, pentru a sublinia in primul rand legaturile istorice ale capitalei Banatului si pentru a evidentia faptul ca Balcanii reprezinta o zona vitala pentru securitatea Romaniei.

Principalele teme abordate in cadrul lucrarilor din sectiunile Conferintei s-au referit la:

Emergent Challenges in the Balkans. Building Together a More Resilient Region in the Context of Pandemic Crisis – Chair: Major general (ret.) Leonardo Dinu

Energy Security: New Opportunities to Enhance the Independence of South East Europe – Chair: Mr. Claudiu Botoc

EU and NATO enlargement in the Western Balkans and the Impact of Post-Pandemic Challenges – Chair: Mr. Silviu Rogobete

Why the Balkans Matter? A Comprehensive Approach of the Challenges and Opportunities of the South East Europe – Chair: Ambassador (Ret.) Gheorghe Magheru

Intregul context securitar si de pozitionare geostrategica din 2021 se afla intr-o accentuata schimbare, dupa o perioada de criza globala, in care pandemia Covid-19 a afectat toate continentele si a adus un nou factor geostrategic in prim-planul politicilor de securitate internationala: bio-securitatea globala.

Pozitionarea Romaniei, ca parte a UE si a parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, a permis parcurgerea in conditii relativ sigure a lunilor de pandemie si iesirea din al treilea val epidemiologic, in acelasi ritm cu cele mai bine pregatite societati europene si ale lumii.

Acest examen planetar, pe care l-au dat si tarile din Balcani, reprezinta un subiect de abordare securitara caruia ii vom da prioritate in aceasta a cincea editie a Conferintei „Security Challenges in the Balkans Region”, organizata de catre New Strategy Center in parteneriat cu Universitatea de Vest din Timisoara”, a precizat rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, la deschiderea lucrarilor conferintei.

Alaturi de oficiali locali, judeteni, au fost invitati: Cristian Diaconescu, fost ministru al Afacerilor Externe, membru in Consiliul Stiintific al New Strategy, George Niculescu, secretar de stat din cadrul Ministerului Energiei, maior general (r) Leonardo Dinu, fost sef al Military Intelligence Directorate, Nicolae Ciuca, Ministerul Apararii Nationale, Lucian Bode, Ministerul Afacerilor Interne, Emmanuel Dupuy, din Franta, presedintele Institutului European pentru Perspective si Securitate, Yordan Bozhhilov, fondator si presedinte al Forumului de Securitate din Sofia, Sandro Knezovic, asociat senior in cercetare de la IRMO Croatia, Alexandru Rusanu, de la Serviciile Globale de Securitate Cibernetica si multi alti experti in uniforma sau civil (din regiune), alaturi de cadre universitare implicate in cercetare.

Claudiu Botoc, de la Universitatea de Vest Timisoara, care s-a aflat in prezidiu la platforma de discutii privind sursele energetice si afacerile.

La acest capitol, printre vorbitori s-a aflat si Christian Egenhofer (Germania), seful Programului Energie, Climat – Mediu din cadrul Centrului pentru Studii Politice Europene- Bruxells. (I.P.)

Foto: Liza Kratochwill

Leave a Reply