Scandal la Ambasada Romaniei din Grecia, dupa fake-news-ul cu testarea obligatorie a turistilor romani! Ministrul de Externe a dispus concedierea traducatorului si sanctionarea angajatilor care ar fi trebuit sa verifice stirea

Turistii romani care se pregatesc sa plece in concediu au fost alertati, miercuri aseara, de stirea potrivit careia, de la 1 iulie, vor fi testati anti-Covid la intrarea in Grecia, obligatoriu, indiferent daca sunt sau nu vaccinati. Sursa alertei, Ministerul de Externe, care a informat, intr-un comunicat de presa, ca testele rapide sunt efectuate ”obligatoriu” pentru toate categoriile de persoane, indiferent de statul de destinatie, dupa intrarea in Grecia.


Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT) a protestat, astazi, si a aratat ca Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis o informatie gresita, miercuri, cand a spus ca toti turistii romani vor fi testati automat la intrarea in Grecia. ANAT arata ca autoritatile grecesti au spus, de fapt, ca testarea este aleatorie.

In acest context, ANAT a rugat Ministerul Afacerilor Externe sa fie mai atent si mai responsabil atunci cand comunica un anunt important.

”Un anunt publicat ieri, pe site-ul Ministerului roman al Afacerilor Externe (MAE) si preluat de mass-media, a generat panica in randul turistilor. Anume, ca toti turistii care intra in Grecia, prin punctele de frontiera terestre, indiferent daca sunt sau nu vaccinati, vor efectua in mod obligatoriu un test rapid anti-covid.

Autoritatile elene nu au facut un astfel de anunt, ci au precizat ca vor fi efectuate teste in mod aleatoriu, asa cum s-a procedat pana in prezent si asa cum procedeaza si alte tari.

Probabil ca a fost o eroare de traducere pe site-ul ministerului roman, insa ANAT solicita o responsabilitate mai mare din partea MAE, mai ales ca intram in plin sezon turistic si din ce in ce mai multi turisti romani opteaza pentru Grecia ca destinatie.

Un astfel de anunt poate declansa, pe langa panica, si un val de renuntari sau anulari. Orice anunt tradus eronat poate determina pierderi de neconceput industriei turistice”, mai arata ANAT.

In urma acestei erori de traducere, care a starnit revolta turistilor romani, ministrul Bogdan Aurescu a dispus concedierea traducatorului de la Ambasada Romaniei din Grecia, dar si cercetarea disciplinara si sanctionarea angajatilor din ambasada care ar fi trebuit sa valideze informatiile. Ambasada este condusa de ambasadorul George Ciamba.

Iata comunicatul Ministerului de Externe:

“In contextul informatiilor anuntate de MAE in cursul zilei de ieri cu privire la modificarea conditiilor de intrare in Grecia, MAE precizeaza ca, dintr-o regretabila eroare de traducere a Ambasadei Romaniei la Atena a normelor publicate in Monitorul Oficial elen, nu a fost inclusa mentiunea testarii conform unui algoritm stabilit de catre autoritatile elene la trecerea frontierei, inducandu-se ideea gresita ca toti cetatenii care vor intra in Grecia pe cale terestra vor fi supusi testarii.

In acest context, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus incetarea raporturilor de munca cu traducatorul de pe plan local care a efectuat traducerea, precum si cercetarea disciplinara si sanctionarea responsabililor din cadrul misiunii diplomatice care trebuiau sa valideze aceste informatii.” (G.G.)

Leave a Reply