VIDEO. Un politist prins fara RCA la masina si amendat cu 1.000 de lei a scapat basma curata! “Sanctiunea avertisment ar putea fi considerata suficienta”, a stabilit judecatorul care a solutionat plangerea

In timp ce soferii prinsi fara asigurare obligatorie (RCA) sunt amendati consistent si pusi sa-si dea jos placutele de inmatriculare, care raman in custodia politiei pana la intrarea in legalitate, un agent problema din judetul Alba a reusit sa convinga instanta de judecata ca, daca ti-a expirat asigurarea si tu continui sa-ti conduci masina pe soselele patriei, nu reprezinti chiar un pericol public.


Elocinta agentului sef principal Vasile Barb, de la Politia Orasului Baia de Aries, a fost atat de convingatoare, incat judecatorul de la Judecatoria Campeni, care a solutionat plangerea contraventionala, a decis sa inlocuiasca amenda cu sanctiunea avertisment.

”Referitor la sanctiunea principala aplicata, respectiv amenda contraventionala cu valoarea de 1.000 de lei, in conditiile in care petentul a inteles sa se conformeze imediat si sa inlature deficientele constatate incheind politia de asigurare pentru autovehiculul pe care in conducea, se poate aprecia ca aceasta ar putea fi reindividualizata in conditiile art. 21 alin 3 din OG 2/2001, considerandu-se si ca sanctiunea avertisment ar putea fi considerata suficienta pentru inlaturarea starii de pericol creata si ar fi constientizat petentul asupra necesitatii de a respecta normele de drept”, se mentioneaza in Hotararea 27/2020, pronuntata in 21.01.2020.

Clementa judecatorului este cu atat mai de neinteles, cu cat politistul a prezentat in instanta o asigurare emisa in aceeasi zi, la 26 de minute de la primirea amenzii, insa documentul avea valabilitate doar de a doua zi.

”Prin aceasta sustinere, petentul a incercat sa induca in eroare instanta, eventual pentru a se retine ca detinea un act valabil la momentul opririi sale in trafic, situatie care ar fi condus la retinerea inexistentei faptei si la anularea actului contestat”, a completat judecatorul.

In ciuda acestei victorii partiale in instanta de judecata, agentul sef principal Vasile Barb a fost cercetat disciplinar de conducerea IPJ Alba si sanctionat cu reducerea salariului cu 20% pe o perioada de trei luni. Motivul invocat de sefii sai: ”a creat o imagine negativa Politiei Romane, in general, dar si Inspectoratului de Politie Judetean Alba, in special”.

In raportul comisiei de cercetare sunt mentionate o multitudine de situatii in care politistul a actionat necorespunzator. „Din verificarile efectuate, a rezultat faptul ca in perioada 2013-2019 impotriva agentului de politie au fost formulate mai multe petitii si plangeri penale. De asemenea, acesta a fost sanctionat contraventional la normele legale privind regimul rutier, atitudinea sa fiind una ostila la adresa ofiterilor care i-au aplicat sanctiunea.

Acesta a refuzat sa se supuna solicitarilor organului constatator, avand un comportament necorespunzator. Astfel, activitatile desfasurate de agentul de politie, atitudinea sa fata de lege, au creat imaginea unui politist care nu respecta legea, este mai presus de lege, punand diversi cetateni in situatia dificila de a formula plangeri la adresa unui politist, care isi desfasoara activitatea in comunitatea lor si care ar trebui sa-i sprijine in rezolvarea problemelor cu care se confrunta”, se arata in raportul intocmit la finalul anchetei interne.

“Agentul a intrat in conflict cu cetatenii pentru diferite motive, de la amenintari, acte de violenta, distrugere, abuz de incredere, furturi, astfel ca se poate trage concluzia ca acest comportament nu este unul intamplator sau izolat, dimpotriva, ci este cel al unei persoane conflictuale si care nu are nici un respect fata de cetatenii pe care ar trebui sa-i apere, protejeze, unii dintre ei fiindu-i chiar rude”, mai puncteaza comisia de disciplina a IPJ Alba.

Desi politistul care a creat o imagine negativa Politiei Romane a atacat in instanta sanctiunea primita de la IPJ Alba, atat Tribunalul Alba, cat si Curtea de Apel Alba Iulia, in 07.04.2021, i-au respins actiunile. (G.I.)

Leave a Reply