Seful de la “Doi si-un sfert” Suceava, trimis in judecata pentru spagi de peste 25.000 de euro. Colonelul Florin Constantin Timu a divulgat secrete de serviciu gruparii infractionale de la Permise

Colonelul Constantin Florin Timu, sef al Serviciului Judetean de Protectie Interna Suceava, structura de informatii din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, a fost trimis in judecata de DNA, intr-un dosar legat de fapte de coruptie de la Permise Suceava.


Constantin Florin Timu este acuzat de luare de mita, divulgarea secretului care pericliteaza securitatea nationala, folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, fals in declaratii.

In acelasi dosar a fost trimis in judecata Radu Ionut Obreja, comisar sef de politie, fost sef al Compartimentului Regim Permise de Conducere si Examinari din cadrul SPCRPCIV Suceava, pentru comiterea unei infractiuni de dare de mita, in forma continuata.

Conform DNA, acest dosar a fost disjuns din alt dosar privind fapte de coruptie de la Serviciul Permise Suceava.

Astfel, in februarie 2021, Radu Ionut Obreja a fost trimis in judecata intr-un dosar in care este acuzat ca a condus o grupare infractionala, din care mai faceau parte politisti, functionari, instructori auto si angajati ai Registrului Auto Roman, care se ocupa cu obtinerea de sume de bani prin fraudarea examenelor de permise de conducere.

Gruparea, structurata pe mai multe paliere, ar fi actionat in scopul obtinerii de sume de bani in legatura cu fraudarea examenelor practice pentru obtinerea permiselor de conducere si in legatura cu inmatricularea autoturismelor.

“In acel context, in scopul asigurarii protectiei juridice a activitatii infractionale de coruptie desfasurata la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Suceava, in perioada 2017 – 2020, inculpatul Timu Florin Constantin, in calitate de sef al Serviciul Judetean de Protectie Interna Suceava, ar fi pretins si, ulterior, ar fi primit de la inculpatul Obreja Radu-Ionut, in mod direct sau prin intermediar, diverse sume de bani (in total 25.100 euro) pentru a nu-si indeplini indatoririle de serviciu legate de informarea organelor de urmarire penala cu privire la cele mentionate mai sus”, spun procurorii.

De asemenea, in aceeasi perioada, colonelul Timu i-ar fi divulgat fara drept lui Obreja informatii secrete de stat, clasificate “strict secret”, dar si informatii nedestinate publicitatii, pe care le detinea in virtutea functiei, astfel incat Obreja sau complicii sai sa poata evita o eventuala raspundere penala.

In perioada 2018 – 2020, Timu ar fi consemnat in cuprinsul declaratiilor de avere date necorespunzatoare adevarului referitoare la mai multe imobile.

In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil ce apartine lui Florin Timu.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Suceava, cu propunere de a se mentine masura asiguratorie dispusa in cauza. (V.E.)

Leave a Reply