Director interimar la Filarmonica “Banatul” Timisoara! “Aceasta numire ma onoreaza si ma obliga la dedicare totala!”, spune tobosarul Ovidiu Andris

Ovidiu Andris, fondatorul si presedintele Trib’Art (Tribul Artistic), asociatie din Timisoara ce deruleaza proiecte culturale locale, nationale si internationale, este directorul interimar al Filarmonicii Banatul.


Dispozitia de numire a fost semnata, astazi, de primarul Timisoarei Dominic Fritz, in contextul in care contractul de management al domnului Ioan Garboni, incheiat pentru o perioada de 5 ani, a expirat la 31 iulie 2021, iar concursul de proiecte de management este suspendat, in urma unei decizii judecatoresti. 

Timisoreanul Ovidiu Andris este absolvent al liceului de muzica Ion Vidu din Timisoara, licentiat cu distinctia Summa cum laude la Universitatea de Muzica si Teatru din Hamburg si a obtinut diploma de masterat la Academia de Orchestra a Filarmonicii de Stat din acelasi oras.

In 2017 a fondat Trib’Art, cunoscuta drept Tribul Artistic – asociatie din Timisoara ce deruleaza proiecte culturale locale, nationale si internationale. In completarea studiilor, a obtinut certificari de management cultural din partea Institutului National pentru Cercetare si Formare Culturala si a Cursului International de Management Cultural SuCarMus (Sustainable Career in the Music Sector). 

Din pozitia de manager cultural, Ovidiu Andris a coordonat proiecte reprezentative pentru domeniul muzical-educational, precum Romanian Chamber Orchestra, unul dintre cele mai importante proiecte dedicate muzicii clasice din Romania, unic prin structura ansamblului – reuneste 21 de muzicieni romani care fac performanta atat in tara cat si in unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii).

Eufonia este cel mai important festivalul de muzica clasica de camera din vestul tarii, recunoscut nu doar pentru nivelul ridicat al actului artistic, dar si pentru concertele de muzica clasica sustinute in comunitati aparte: spitale, muzee, penitenciare, statiuni balneo-climaterice, manastiri, sau zone rurale defavorizate. In ultimii ani, a fost implicat in productia unora dintre cele mai importante evenimente ale Asociatiei TM2023 – Capitala Europeana a Culturii, precum Café 21, Impuls Fabric, Dante21, Festivalul Luminii TM2021, Sport21, Memoriile Cetatii.

Doua dintre cele mai recente reusite manageriale sunt admiterea lui in programul de Management Training organizat de MOST Music (program european ce isi propune sa dezvolte scena World Music din Balcani) si performanta de a transforma Tribul Artistic in prima asociatie din Romania membra a European Music Council si International Music Council.

„Aceasta numire ma onoreaza si ma obliga la dedicare totala. Filarmonica Banatul este o institutie emblematica in comunitate, iar profesionalismul si reputatia acesteia  trebuie pastrate si cultivate. Imi doresc ca, in aceasta perioada, impreuna cu echipa institutiei, sa facem pasi pentru reafirmarea imaginii Filarmonicii, prin calitatea activitatilor.

Imi propun oferirea unor programe artistice de inalta tinuta, diversificarea audientelor, dar si consolidarea celor existente, cresterea dimensiunii colaborarilor nationale si internationale, cresterea vizibilitatii institutiei, atat in oras, cat si dincolo de limitele sale. Este o perioada in care trebuie sa ne punem intrebarile corecte, sa pornim intr-o calatorie a reconectarii cu acesta, folosind mijloace moderne”, a declarat Ovidiu Andris, managerul interimar al Filarmonicii Banatul din Timisoara. (Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)

Leave a Reply