Un nou drog la petrecerile de pe litoralul romanesc! VEZI ce este “funny gas” si cat de periculoasa poate fi inhalarea acestuia

Agentia Nationala Antidrog (ANA) atentioneaza cu privire la aparitia unui nou tipar de consum de substante psihoactive in zona de sud a litoralului romanesc, fiind vorba de „funny gas”, un sedativ folosit in domeniul medical, in combinatie cu alte substante, in special ca anestezic.


ANA a transmis, joi, printr-un comunicat de presa, ca tinerii inhaleaza protoxid de azot din baloane umflate cu ajutorul unui dispozitiv.

„Astfel, la petrecerile organizate de regula pe plaja, adolescentii şi tinerii inhaleaza protoxid de azot (N2O) din baloanele umflate cu ajutorul unui dispozitiv (sifon) ce are incorporat un cartus care degaja in interiorul balonului substanta mai sus mentionata.

Protoxidul de azot (N2O) – gazul ilariant, cunoscut şi sub denumirea de „funny gas”, este un sedativ incolor şi inodor şi este folosit in domeniul medical, sub supraveghere medicala, in combinatie cu alte substante, in special ca anestezic, dar si in domeniul alimentar, la prepararea cremelor de tip frisca (inhalarea acestei substante fiind strict interzisa)”, a anuntat Agentia Nationala Antidrog.

Printre efectele negative ale acestei substante se afla: incetinirea timpului de reactie a corpului uman, transpiratia excesiva, greata, varsaturi, ameteala, oboseala, halucinatii, distorsiuni de sunet si pierderi de memorie.

Efectele se amplifica ca urmare a cresterii cantitatii de gaz inhalat sau a inhalarii gazului prea rapid si in combinatie cu alcoolul.

In cazul in care, dupa inhalare, semnele si simptomele sunt cele ale unei reactii alergice (febra, frisoane, urticarie, respiratie dificila), este recomandabila solicitarea de urgenta a ajutorului medical, a precizat ANA.

Sursa: Agerpres

 

Leave a Reply