Pentru o saptamana, Timisoara devine capitala homosexualilor si a intregii comunitati LGBTI+ din Romania. Evenimentul este finantat cu 50.000 de lei prin Centrul de Proiecte infiintat de primarul Dominic Fritz

Primul festival dedicat homosexualilor din Timisoara, intregii comunitati LGBTI+ banatene, se va desfasura in perioada 6-14 august, in diferite locatii din oras, fiind organizat de Asociatia Identity.Education.


Desi noua editia a Pride TM este programat, sfidator, in plin post de Sfanta Maria, manifestarea este finantata cu 50.000 de lei de Primaria Timisoara, prin Centrul de Proiecte infiintat, recent, de primarul Dominic Fritz.

Conform organizatorilor, Pride TM celebreaza diversitatea si identitatea comunitatii LGBTI+, dar si implinirea a 20 de ani de la abrogarea Articolului 200 din Codul Penal, care pedepsea homosexualitatea cu condamnari cuprinse intre 1 si 5 ani de inchisoare.

„Comunitatea LGBTI+ a trecut prin decenii de tortura, abuzuri si arestari, abuzuri care au continuat si dupa revolutia din 1989. In 2001, articolul a fost abrogat, dar Romania este in continuare un spatiu nesigur pentru comunitatea LGBTI+. N-avem voie sa uitam, insa ne bucuram ca acum avem privilegiul, comparativ cu generatiile trecute, de a ne construi cu mandrie spatii in care comunitatea sa se simta in siguranta, Pride TM, fiind cu brio un astfel de spatiu”, spune Deea Radulescu, fondator Identity.Education.

Reprezentantii Primariei Timisoara precizeaza, pentru a evita eventualele critice pe seama sustinerii minoritatilor LGBTI+, ca acest proiect este sprijinit in contextul obligatiilor ce revin municipalitatii prin programul Capitala Culturala Culturala a Europei 2023.

„In dosarul de candidatura al Timisoarei la titlul de Capitala Culturala Europeana, dosar declarat castigator in urma cu cinci ani, exista un intreg capitol intitulat „Perspective fluide – Depasirea vechilor mentalitați prin puterea culturii”, care se refera la organizarea de evenimente queer si feministe la Timisoara.

Astfel, in concordanta cu dosarul de candidatura al Timisoarei la titlul de Capitala Culturala, Asociația Identity Education a depus un dosar de finanțare pentru Apelul 3/RESTART CULTURA, care face parte din programul cultural Timisoara – Capitala Europeana a Culturii. Dosarul propune finanțarea unui proiect de Identitate, Educație, Activism LGBT prin arta si cultura, iar suma solicitata este de 50.000 de lei. Apelul este inca in proces de evaluare”, au anuntat reprezentantii Primariei Timisoara, la solicitarea jurnalistilor de la Opinia Timisoarei.

In ciuda acestei explicatii de conjunctura, consilierul local Radu Toanca spune ca acest proiect a fost tinut la sertar si ca a fost inclus printre proiectele de pe agenda culturala votate de plen.

“Asta da prioritate absoluta pentru administratia locala! Timisoara este sufocata de gunoaie, de scandaluri politice si administrative, orasul este blocat si pe zi ce trece mai neingrijit, iar edililor le arde de-a joaca de a minoritatile sexuale !

Administratia Fritz gazduieste si finanteaza un eveniment controversat, refuzat de alte orase din Romania, un festival similar fiind refuzat pana si de Bucuresti!

Cred ca tot mai multi timisoreni sunt “mandri” de votul pe care l-au dat la alegerile din 27 septembrie si de dezastrul adus de “oamenii noi” in oras!”, este mesajul sarcastic transmis pe Facebook de politicianul social-democrat. (Eva Theodorescu)

Sursa foto: arhiva

One thought on “Pentru o saptamana, Timisoara devine capitala homosexualilor si a intregii comunitati LGBTI+ din Romania. Evenimentul este finantat cu 50.000 de lei prin Centrul de Proiecte infiintat de primarul Dominic Fritz

  1. Cel mai corect ar fi sa ne spuna Fritz, Latcau si Rudolf ce ii mana de la spate ca sa bage pe gatul romanilor anormalul lor. Iar arhitectul sef poate ne spune ce face sotul belgian, asa ca fapt divers.

Leave a Reply