Pedepse majorate pentru comportamentul agresiv in trafic! Politia Romana a propus amenzi mai mari si suspendarea carnetului timp de 120 de zile. VEZI ce inseamna comportament agresiv

Politia Romana a elaborat un proiect de lege care vizeaza reducerea accidentelor din trafic, precum si cresterea gradului de siguranta rutiera. Printre cele mai importante modificari se afla si majorarea pedepselor pentru  comportamentul agresiv in trafic, care se va sanctiona cu amenda contraventionala si cu suspendarea carnetului pentru 120 de zile. In plus, se va reanaliza examenul pentru obtinerea permisului auto.


Prin comportament agresiv se intelege efectuarea, pe drumul public, de catre conducatorul de vehicul, a uneia dintre urmatoarele manevre:

  1. a) deplasarea succesiva de pe o banda de circulatie pe alta sau de pe un rand pe altul, alternand din stanga in dreapta, in scopul depasirii unui sir de vehicule care circula in acelasi sens;
  2. b) intoarcerea vehiculului prin folosirea franei de ajutor;
  3. c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesiva, in gol, a rotilor motoare;
  4. d) circulatia cu vehiculul la o distanta foarte redusa fata de un alt vehicul, inaintea sau in spatele acestuia, cat si in lateral, de natura a intimida conducatorul acestuia;
  5. e) folosirea repetata a semnalelor sonore si/sau luminoase de natura a obliga nejustificat conducatorul de vehicul care circula in fata sa sa elibereze banda de circulatie;
  6. f) conducerea mopedului sau motocicletei avand in contact cu drumul numai una dintre roti;
  7. g) mersul cu spatele cu vehiculul in scopul intimidarii celorlalti participanti la circulatie care circula in spatele acestuia;
  8. h) realizarea intentionata a unui derapaj controlat al vehiculului in vederea intoarcerii sau rotirii acestuia;
  9. i) conducerea intentionata a unui vehicul prin accelerarea repetata a motorului, de natura a stanjeni persoanele aflate in zona drumului public.”

Astfel, executarea, de catre conducatorul de autovehicul, pe autostrada, a manevrei de intoarcere sau de mers inapoi, circulatia in sens contrar directiei de mers pe calea unidirectionala, circulatia sau traversarea de pe un sens de circulatie pe celalalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediana sau racordurile dintre cele doua parti carosabile va constitui contraventie si se va sanctiona cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 120 de zile.

Pentru aceasta, Politia cere ca mai multi ,,actori” sa-si aduca aportul, fiecare conform competentelor, iar participantii la trafic trebuie sa dea dovada de mai multa responsabilitate, potrivit HotNews.

Potrivit aceluiasi proiect de act normativ, circulatia nejustificata a autovehiculelor pe banda de urgenta a autostrazilor va constitui contraventie si se va sanctiona cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile.

De asemenea, se are in vedere la nivelul MAI, reanalizarea cadrului legal ce reglementeaza procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere, in scopul cresterii nivelului de pregatire a conducatorilor de autovehicule, solutie ce ar contribui la reducerea numarului de accidente rutiere.

In primele 7 luni ale acestui an, principalele 3 cauze generatoare de accidente rutiere grave, in urma carora au decedat persoane, se prezinta astfel:

Viteza neadaptata la condutiile de drum – 106 accidente, in urma carora au decedat 119 persoane, iar alte 38 au fost grav ranite.

Traversare neregulamentara pietoni – 75 de accidente, in urma carora au decedat 76 de persoane, iar alta a fost grav ranita.

Pietoni pe partea carosabila – 58 de accidente, in urma carora au decedat 58 de persoane. (I.P.)

 

Leave a Reply