Santamarie Mare! Mii de credinciosi sunt asteptati in pelerinaj la Manastirea Putna, “Ierusalimul Neamului Romanesc”

Praznicul Adormirea Maicii Domnului, care se oficiaza in fiecare an, in ziua de 15 august, este celebrat de mii si mii de pelerini din tara, care vin sa se roage in biserici si manastiri la renumitele icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului care poarta hramul sarbatorii.


Prin traditie, pelerinii se roaga la sfintele odoare cu credinta si evlavie  pentru ca Maica Sfanta sa le vina in ajutor:  sa-i scape de necazuri, sa le dea sanatate si sa le aduca noroc  in viata de fiecare zi.

Astfel, in 15 august, multi credinciosi din toata tara isi indreapta pasii spre Manastirea Putna, un lacas monahal ortodox, unul dintre cele mai importante centre culturale, religioase si artistice romanesti. Sfantul lacas este situat la 33 km de orasul Radauti, judetul Suceava  si detine un bogat muzeu manastiresc, cu obiecte de cult, icoane si multe manuscrise. 

Poetul Mihai Eminescu a supranumit  alesul lacas orthodox „Ierusalimul Neamului Romanesc”. Credinciosii se roaga la icoana Maicii Domnului din incinta acestei manastiri, prima si cea mai importanta ctitorie a Sfantului Voievod Stefan.

Exista numeroase marturii ale pelerinilor care au fost in pelerinaj la sfantul lacas ca dorintele lor s-au implinit.

Alte locuri de pelerinaj pentru credinciosii din tara si strainanate sunt Manastirea Nicula, din judetul Cluj, Manastirea Ghighiu, de langa Ploiesti, Manastirea Bodrog, din judetul Arad, veche de aproape un mileniu, ca va fi luata cu asalt de pelerinii din judetele Arad, Timis, Bihor, Hunedoara si Caras-Severin, dar si de romani ortodocsi stabiliti in Ungaria, dar si Manastirea Rohia, din judetul Maramures.

In 15 august isi serbeaza onomastica aproximativ 2,2 milioane de romani, dintre care, circa 1,8 milioane de persoane, sunt femei.

Cele mai multe poarta numele Maria (circa 1.400.000), aproximativ 270.000 se numesc Mariana si in jur de 51.000, Marinela.

Dintre femeile care isi serbeaza in 15 august onomastica, 1.398.464 se numesc Maria, 273.454 Mariana, 51.620 poarta numele Marinela si alte 31.149 Mioara.

De asemenea, 25.947 de femei au numele Marina, 25.447 se numesc Marilena, 10.834 Marioara, 1.685 Mariuca si 162 Maria, potrivit evidentelor MAI.

De Sfanta Maria isi serbeaza onomastica si 310.751 de barbati care poarta numele Marian, 102.620 care se numesc Marin si 3.332 care au fost botezati Marinica.

Alte nume care se sarbatoresc la 15 august sunt: Mari, Meri, Marioara, Mariuta, Marita, Mara, Mariana, Ana Maria, Marilena, Marina, Marinela, Marita, Marusia, Mariuca, Maricica, Mia, Mimi, Mioara, Marian, Marin, Marinel. (E.T.)

 

Leave a Reply