Timisoara va avea primele 44 de autobuze electrice. Contractul cu fabricantul din Turcia, semnat, azi, la Primaria Timisoara

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA) a  finalizat licitatia, iar astazi s-a semnat contractul pentru proiectul “Achizitie mijloacelor de transport public autobuze electrice 18 m, Brasov, Timisoara”, co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Regional 2014-2020, in baza acordului de parteneriat incheiat cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice in calitate de lider de parteneriat, iar Municipiul Timisoara in calitate de partener.


Din partea fabricantului au fost prezenti Okan Bas – CEO Karsan Otomotiv si Deniz Çetin-CCO Karsan Otomotiv, care au si semnat contractul de furnizare impreuna cu primarul Timisoarei. A mai fost prezenta si Magda Pesu – director general Anadolu Automobil Rom.

Valoarea totala a proiectului este de 226.186.213,64 lei, iar finantarea nerambursabila este in valoare de 184.977.159,38 lei. Contributia totala a Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice este de 720.000 lei, iar a Municipiului Timisoara este de 178.407.663,64  lei.

Termenul limita pentru finalizarea implementarii proiectului  este 1 ianuarie 2023. Scopul proiectului este promovarea mobilitatii urbane durabile, prin crearea unui sistem de transport public eficient, ecologic si modern si innoirea parcului de transport public ca masura de imbunatatire a mobilitatii urbane si de limitare a emisiilor de dioxid de carbon.

Obiectivul specific este achizitia a 44 autobuze electrice, cu lungimea de aproximativ 18 m, achizitia a 15 statii de incarcare rapida si a 44 statii de incarcare lenta, care sa conduca la imbunatatirea radicala a calitatii transportului public, reducerea poluarii, reducerea timpilor de asteptare, si la cresterea numarului de pasageri.

Lotul nr.1-Brasov – 12 autobuze electrice cu lungimea de circa 18 m, 12 statii de incarcare lenta si 4 statii de incarcare rapida; Lotul nr. 2 – Timisoara – 44 autobuze electrice, 44 statii de incarcare lenta si 15 statii de incarcare rapida.

Autobuzele electrice vor avea o capacitate de cel putin 130 de persoane, din care cel putin 44 pe scaune. Vor avea podea integral coborata si facilitati pentru accesul persoanelor cu dizabilitati. Vor  rezista la temperaturi cuprinse intre -25 si +45 de grade Celsius, la ploaie, praf, ceata, noroi, zapada, chiciura, gheata, apa cu sare, produse petroliere, materiale si solutii antiderapant. Vor avea scaune din material armat cu fibra de sticla sau mase plastice cu tratament antistatic, cu proprietati antigraffiti, antivandalism, vopsea inglobata, cu tapiterie rezistenta la uzura si murdarie, usor lavabila. Vor fi prevazute cu sistem de supraveghere video la interior si la exterior, cu cel putin opt camere digitale color, cu inregistrare audio. Vor avea o durata de functionare de minimum 15 ani, din care opt fara reparatie generala.

Ofertantul castigator este Karsan Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.S., produsul ofertat fiind autobuz electric articulat KRS 18 EV (Turcia), iar valoarea contractului pentru Timisoara este de 136.400.145 lei (fara TVA). (Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)

Leave a Reply