FEST-FDR 2021. Incepe Festivalul Dramaturgiei Romanesti de la Timisoara, cel mai important eveniment teatral din Romania (P)

O singura zi ne mai desparte de primul spectacol din FEST-FDR 2021, eveniment organizat de Teatrul National din Timisoara cu sprijinul Primariei si al Casei de Cultura a Municipiului, actiune co-finantata de Consiliul Judetean Timis. Timp de 9 zile, prin spectacole, prin intalnirile Studio FEST-FDR, ca si prin actiunea Teatru-lectura in Parcul Civic, aceasta editie a FEST-FDR coaguleaza experienta perioadei ultimului an intr-un singur cuvant: SEMINTE.


In contextul pandemic, social si moral al zilei de astazi, este esential sa crestem si sa protejam dimensiunea culturala si spirituala a prezentului care contine semintele viitorului in fiecare dintre actiunile noastre, sa ne ascultam, sa dialogam si sa ne protejam unii pe ceilalti.

Selectia operata de teatrologul Oana Bors are ca punct de plecare „dorinta artistilor de a crea, de a se exprima (…), dar si, asa cum declara in continuare, „o intoarcere mai atenta  catre teme si dezbateri legate de valorile umane fundamentale: iubire, viata, moarte, relatii de familie, existenta cotidiana, frumusetea simpla a vietii, prin care fiecare dintre noi ajunge sa reconsidere viata in maretia ei trecatoare”.

FEST-FDR 2021 – Seminte debuteaza sambata, 28 august, ora 18, la Sala Mare, cu Chiritza in concert, un spectacol-concert al Teatrului National din Cluj, spectacol despre care presa de specialitate a scris ca este „o victorie a teatrului comic si satiric”. Semnat de Ada Milea si prezentat in cadrul FDR Contemporan, Chiritza in concert invita publicul la un musical satiric, la un hohot de ras mai degraba necrutator cu prostia, ingamfarea si arivismul.

Prima zi de festival continua de la ora 20, la Sala 2, cu spectacolul Toata linistea din lume de Mihaela Michailov si Radu Apostol, in regia lui Radu Apostol, un spectacol care, prin intermediul foarte talentatei actrite de teatru si film Katia Pascariu, spune povestea emotionanta a mii de femei care isi cresc copiii singure. Spectacolul este realizat de Asociatia ADO si Centrul de Teatru Educational Replika” din Bucuresti.

FEST-FDR sondeaza in continuare resorturile primare ale umanitatii, legaturile intime care le leaga pe mame de copiii lor duminica, 29 august, de la ora 19, in Sala Mare, intr-un spectacol extrem de personal, de emotionant si de sensibil, intitulat MaMe, o productie a Teatrului „Fani Tardini” din Galati, spectacol semnat de un regizor cunoscut deja publicului din Timisoara, Cristian Ban.

Spectacolul este urmat, de la ora 20,30, in Holul cu oglinzi al Teatrului National, de prima intalnire Studio FEST-FDR, in care publicul si artistii din spectacol pot discuta deschis despre spectacol, despre ideile si despre emotiile pe care acest spectacol le-a provocat atat actorilor care si-au oferit propriile povesti de viata, cat si spectatorilor care au avut ocazia de a participa la acest mare exercitiu de sinceritate.

A doua zi de spectacol se incheie in aceeasi nota a reintoarcerii la emotiile primare. Astfel, la Sala 2 , incepand de la ora 21, Teatrul Tineretului din Piatra Neamt prezinta spectacolul Pattern, un spectacol in care Daniel Chirila, in dubla calitate de autor si regizor, cerceteaza legaturile complicate pe care prezenta si, mai ales, absenta unui tata  le face si le desface in destinul unui barbat ajuns, deja, el insusi, la maturitate.

FEST-FDR incepe saptamana cu spectacolul Ura si pisoi de Andrei Ursu, talentat dramaturg timisorean, unul dintre primii castigatori ai Concursului National de Dramaturgie. Spectacolul Teatrului BASCA este produs de Solidart, in parteneriat cu A.T.C.E.C., cu sprijinul Primariei Municipiului si a Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii 2021” si este programat in festival luni, 30 august, de la ora 18, la Studio „Utu Strugari”.

Actrita Ana-Maria Ursu si Victor Dragos, regizorul spectacolului, au creat un spectacol incarcat de umor, dar si de sarcasm, un spectacol „despre oameni, media, internet si manipulare in Romania zilelor noastre”.

Tot luni, de la ora 19, la Sala Mare, Teatrul National din Timisoara prezinta in cadrul FEST al FEST-FDR spectacolul Zorba Grecul de Nikos Kazantzakis, piesa originala de Hristo Boicev, in regia Mihaelei Lichiardopol, un spectacol care, in interpretarea emotionanta a actorului Ion Rizea in rolul titular, vorbeste despre acceptarea cu bucurie si cu impacare a vietii, dincolo de suferinta si in constiinta solara a realitatii ca iubirea si moartea sunt cele doua fete ale existentei.

Ziua se incheie cu un alt text fundamental al literaturii dramatice a lumii: Teatrul Nottara din Bucuresti prezinta Lectia de Eugène Ionesco, in regia lui Felix Alexa. Programat de la ora 21, la spectacolul aduce pe scena Salii 2 o distributie redutabila – Catrinel Dumitrescu, Gabriel Rauta si Ioana Calota.

Programul detaliat al festivalului este disponibil pe pagina de internet a Teatrului National, www.tntimisoara.com.

Bilete se pot achizitiona online pe www.tntimisoara.com sau la Agentia de bilete „Marasesti”, str. Marasesti nr. 2, zilnic intre orele 11 si 19.

Leave a Reply