EXPLOZIV. Retea de fraudare a concursurilor in Primaria Timisoara? Primarul Dominic Fritz a sesizat DNA-ul. “Putem doar banuit ca este si mita la mijloc!”

Primarul Timisoarei a sesizat, in aceasta dimineata, Directia Nationala Anticoruptie cu privire la o pretinsa retea de fraudare a concursurilor de la varful administratiei locale. Suspiciunea lui Dominic Fritz se bazeaza pe faptul ca, pe lucrari semnate de acelasi candidat, au fost descoperite diferente de caligrafie semnificative, semn ca una dintre lucrari a fost scrisa in alta parte si de altcineva.


Intr-o mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, edilul sef al Timisoarei explica modul in care, se pare, a functionat sistemul si presupune ca este si mita la mijloc, insa acest lucru urmeaza sa-l stabileasca procurorii.

Iata mesajul exploziv al primarului Timisoarei, care se finalizeaza cu un avertisment adresat tuturor haterilor sai: “Lupta o vom castiga noi, indiferent de ce se va arunca in mine sau in cei care vor sa faca curatenie.”

“In aceasta dimineata am transmis procurorilor anticoruptie o plangere penala impotriva a ceea ce suspectez ca a fost o retea de fraudare a concursurilor pentru posturi in Primarie.

Am descoperit-o cu ajutorul, indirect, al DNA care ne-a cerut o serie de documente in cazul unui fost angajat. Ne-am uitat cu atentie la documente si am gasit diferente de caligrafie semnificative intre lucrarile aceleasi persoane, care participase la doua concursuri.

Surpriza a fost ca aceeasi caligrafie este prezenta pe mai multe lucrari de concurs, ale mai multor persoane. In cazul altor angajati am gasit doar deosebiri izbitoare, inexplicabile altfel decat prin frauda. Suntem in fata unui posibil sistem de fraudare, premediat si sistematic, care s-a desfasurat pe parcursul mai multor ani, cu complicitati potentiale, cel putin la varful serviciului de resurse umane. Putem doar banui ca este si mita la mijloc, dar acest lucru trebuie sa-l stabileasca procurorii.

Cum pare-se ca a functionat sistemul? La proba scrisa, candidatii care si-au aranjat concursul au dat niste raspunsuri intamplatoare, dar notarea de catre comisie s-a facut in a doua zi. Destul timp, peste noapte, pentru functionarii de la resurse umane sa scrie o noua lucrare, cu raspunsurile corecte, si sa inlocuiasca lucrarea candidatului cu lucrarea comandata si redactata ulterior. Ghinion ca a ramas in dosar lucrarea scrisa de catre echipa falsificatoare, cu caligrafie identica la mai multi candidati. Si sunt sigur ca cele 7 cazuri pe care le-am descoperit la o verificare punctuala sunt doar varful icebergului. Sper ca DNA va lua la puricat toate dosarele de concurs din ultimii ani.

Fara sa facem curatenie in institutie nu o putem moderniza. Nu ne putem astepta ca un sistem care, timp de atatia ani, a produs rezultatele pe care le vedem in oras sa se schimbe peste noapte. Ca oameni care au participat la comiterea unor abuzuri sau chiar ilegalitati sa devina cinstiti si competenti doar pentru ca a venit un nou primar.

De aici si rezistenta la noua organigrama, pierderea unor functii nu inseamna doar ca unii nu-si mai iau un salariu bun de la stat, ci destructurarea acestui sistem corupt, care i-a facut puternici si bogati.

Se pare ca miza incercarilor de a suspenda sau anula noua organigrama in instanta este sa se intoarca coruptii pe post inainte sa putem descoperi toate aceste mizerii penale. (Unii m-au intrebat de ce am dat organigrama ca un blitzkrieg, de ce nu am facut dezbatere publica si asteptat, cuminte, 30 zile inainte s-o votez in Consiliul Local, chiar daca oricum nu ar cere legea. Iata unul dintre motive – unora nu trebuie sa le dai ocazia sa-si acopere urmele).

Daca vrem o primarie europeana, trebuie sa o construim si nu cu acest tip de aranjamente penale. Noua organigrama schimba procedurile, intareste controlul intern, dar si colaborarea intre structuri si incurajeaza recrutarea de profesionisti, cu etica muncii si a responsabilitatii fata de comunitate. Multi functionari cinstiti si profesionisti lucreaza deja in primarie, si imi pare rau ca incorectitudinea colegilor lor ii pune si pe ei intr-o lumina proasta.

In primaria pe care o conduc nu exista niciun fel de toleranta fata de abuz sau coruptie. De fiecare data cand voi da peste astfel de fapte nu voi avea nicio ezitare sa ma adresez justitiei. Si sa fie clar: lupta o vom castiga noi, indiferent de ce se va arunca in mine sau in cei care vor sa faca curatenie.” (G.I.)

2 thoughts on “EXPLOZIV. Retea de fraudare a concursurilor in Primaria Timisoara? Primarul Dominic Fritz a sesizat DNA-ul. “Putem doar banuit ca este si mita la mijloc!”

  1. Mai bine era daca procedau ca grupul infractional de la IPJ Timis, unde “presedintele comisiei de concurs” comunica subiectele pentru concurs candidatului profetit, cu binecuvantarea lui Petecel Aurelian. Candidatul profetit, binecuvantat de Petecel, poate invata raspunsurile inainte de examen, ramanand ca la examen sa recite poezia. In ziua concursului, presedintele comisiei de concurs prezinta candidatilor, de cele mai multe ori fiind un singur candidat, plicul “sigilat” cu subiectele de concurs. Totul este filmat de un criminalist care actiosi totul se desfasoara transparent. Se pot si contesta rezultatele concursului.
    Avand in vedere ca procedura susmentionata de.organizarebsidesfasurare a concursurilor de promovare in functiile de conducere se aplica si in cazul structurilor cu atributii in domeniul prevenirii si combaterii coruptiei dar si al riscurilor si vulnerabilitatilor la adresa misiunilor, patrimoniului si personalului din MAI, putem concluziona ca in Romania teatrul se plateste bine.

Leave a Reply