BURNOUT! Judecatoria Timisoara combate pozitia Sindicatului National al Grefei Judiciare Dicasterial cu oprivire la incidentul de munca in care a fost implicata o grefiera

Conducerea Judecatoriei Timisoara raspunde acuzatiilor lansate public de Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial si, prin intermediul unui comunicat de presa semnat de presedinta Nicoleta Burlacu si purtatorul de cuvant Matei Ciprian Graur, lamureste contextul in care, saptamana trecuta, la finalul unei sedinte de judecata maraton, o grefiera a acuzat epuizarea fizica si a fost necesara interventia medicilor.


Acest incident de tip burnout a dat ocazia liderului de sindicat Catalin Traistaru sa faca o serie de afirmatii tendentioase la adresa judecatorului care a prezidat sedinta maraton, conturand, in mod fals, ideea ca la nivelul Judecatoriei Timisoara exista un conflict cronic intre judecatori si grefieri.

Prezentam intergral comunicatul de presa emis de conducerea Judecatoriei Timisoara:  

“Avand in vedere pozitia exprimata de catre Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial, la data de 10 septembrie 2021, in ceea ce priveste un eveniment regretabil petrecut intr-o sala de judecata, va aducem la cunostinta urmatoarele:

Apreciem ca articolul mentionat, prin prezentarea incidentului altfel decat acesta s-a petrecut in realitate, este de natura sa induca in eroare atat cu privire la activitatea instantei, cat si cu privire la probitatea morala a judecatorilor si colaborarea acestora cu grefierii.

Titlul folosit „Lasati orice speranta, voi cei care intrati… la Judecatoria Timisoara” este o generalizare nefondata cu privire la Judecatoria Timisoara ca intreg, aceasta in conditiile in care autorul a publicat articolul fara a face minime verificari cu privire la cele relatate, sursa de informare fiind o postare de pe un grup de avocati, postare in care se fac afirmatii defaimatoare si discriminatorii la adresa judecatorului, cu referire la varsta acestuia, vechimea in profesie si situatia familiala.

Sedinta de judecata a inceput la ora 9.00, pe rol fiind 48 de cauze in materie civila si minori si familiei, stabilite pe intervale orare. Cu privire la prezenta celor doi grefieri in sala, simultan, aratam urmatoarele: fiecare judecator intra cu un singur grefier. In situatia in care grefierul care urmeaza sa intre in sedinta este incepator, nu a intrat anterior pe acea specializare sau este intors recent din concediu de maternitate, in aceeasi sedinta este desemnat un al doilea grefier de catre conducerea instantei, cu experienta in materia respectiva, pentru a facilita preluarea completului de catre noul grefier si a asigura desfasurarea sedintei de judecata in mod corespunzator, fiecare specializare avand specificul ei si presupunand dificultati de adaptare.

Pe parcursul sedintei de judecata au fost acordate 3 pauze de catre doamna judecator, iar doamnele grefier au avut posibilitatea de a solicita oricand titularului completului efectuarea si a altor pauze, conform discutiilor purtate intre acestea anterior sedintei, fiind incurajate si intelegandu-se sa semnaleze orice problema, avand in vedere durata preconizata a sedintei.

Starea de rau a doamnei grefier a aparut in timp ce consemna sustinerile unei doamne avocat. Imediat ce doamna judecator a observat, a evacuat sala, a solicitat sprijinul jandarmului si impreuna cu acesta a condus-o pe doamna grefier in birou. Grefierul de pe locul doi a apelat serviciul 112, atat din proprie initiativa, cat si la solicitarea judecatorului.

Ulterior, decizia de a continua sedinta de judecata cu grefierul de pe locul doi a aparut ca fireasca in conditiile in care judecatorul a constatat ca doamna grefier se simte bine, fiind lasata in supravegherea jandarmului, in vederea preluarii acesteia de catre echipajul medical.

S-a avut in vedere ca participantii din aceste cauze erau prezenti in instanta, iar cauzele oricum fusesera intarziate (din cauza necesitatii apelarii cu prioritate a doua cauze urgente inregistrate in zilele anterioare sedintei), nefiind justificata amanarea fara discutii. In acelasi sens, grefierul de pe locul doi a fost de acord cu continuarea sedintei. Subliniem ca niciuna dintre persoanele din sala nu a solicitat, ulterior reluarii sedintei de judecata, amanarea cauzelor in raport de incident.

Fara a incerca sa comparam activitatea judecatorului cu cea a grefierului, in conditiile in care fiecare dintre acestia are un rol diferit, esential si indispensabil in administrarea actului de justitie, apreciem ca afirmatiile facute de autor sunt contrare realitatii, fiind de natura sa creeze, in mod fals, impresia ca la nivelul instantelor de judecata, in general, si la nivelul Judecatoriei Timisoara, in special, exista o stare generalizata de conflict intre cele doua categorii profesionale.

Fara a minimaliza incidentul care a determinat pozitia Sindicatului National al Grefei Judiciare Dicasterial, incercand totodata sa evitam ca pe viitor sa mai apara astfel de situatii neplacute, invederam faptul ca membrii conducerii Judecatoriei Timisoara, deopotriva judecatori si grefieri, analizeaza cu mare responsabilitate orice fel de incident in legatura cu activitatea instantei, cu buna-credinta si cu scopul de a imbunatati constant modul efectiv de derulare a activitatilor judiciare de catre cei chemati sa participe la infaptuirea actului de justitie.

Conducerea Judecatoriei Timisoara indeamna actorii actului de justitie la prudenta in exprimarea opiniilor publice in aceasta maniera, cu atat mai mult cu cat indemnurile la abandonarea oricarei sperante de catre cei care calca pragul acestei instante reprezinta afirmatii  care nu reflecta realitatea si incearca, mai degraba, sa dezbine decat sa restabileasca echilibrul.

Totodata, asiguram publicul larg de faptul ca toti cei care intra in contact cu activitatea judiciara a Judecatoriei Timisoara vor fi tratati cu respect, profesionalism si buna-credinta, dorindu-ne continuarea relatiilor de buna colaborare cu fiecare reprezentant al profesiilor juridice.” (I.P.)

 

Leave a Reply