Revin restrictiile pandemice la Timisoara si in comunele periurbane! Carantina de noapte si magazine inchise la ora 18, in weekend

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Timis, convocat de subprefectul Ovidiu Virgil Draganescu, astazi, in sedinta online, a emis o hotarare ce vizeaza actualizarea anexelor cuprinzand incidenta de la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale din judetul Timis, anexe intocmite pe baza ratei de infectare pe ultimele 14 zile, totodata fiind impuse o serie de restrictii de weekend, conform HG 932/2021.


Pentru urmatoarele doua weekenduri, cel putin, timisorenii vor putea din casa intre orele 20 si 05 doar cu declaratie si doar pentru motive serioase.

Marti, 21 septembrie, rata de infectare in Timisoara a depasit pragul de 4 cazuri la mia de locuitori, astfel ca miercuri CJSU Timis a decis trecerea municipiului pe o noua anexa si, deci, impunerea unor restrictii suplimentare, printre care si „carantina de noapte” in weekend.

Noua hotarare a CJSU Timis, care vizeaza, pe langa Timisoara, si alte 20 de orase si comune din judet, intra in vigoare de joi, 23 septembrie. In aceeasi situatie cu Timisoara se mai afla si comune periurbane precum Dumbravita, Giroc, Dudestii Noi sau Ghiroda. In acelasi timp, deplasarile se restrictioneaza noaptea si in timpul saptamanii in Bucovat si Moravita.

Modele de declaratie pe propria raspundere si adeverinta de la angajator: 2603-Adeverinta-pentru-angajatori_noapte_20 / 2603-Model-Declaratie-proprie-Raspundere_20

Pe langa restrictia privind circulatia in weekend deja amintita, la Timisoara – si in celelalte UAT-uri cu rate intre 4 si 6 – vor fi impuse si alte masuri.

Tot in weekend, magazinele vor putea fi deschise doar pana la ora 18. In plus, pe toata durata saptamanii, in anumite cazuri se reduce limita de persoane care pot intra in unele spatii, chiar si cu „certificat verde”.

De exemplu, in salile de fitness, se va putea intra doar pana la 50% din capacitate, atat timp cat este asigurata o suprafata de 7 metri patrati fiecarei persoane.

Va amintim ca la rate intre 2 si 3, doar se limiteaza accesul in spatiile inchise, la spectacole si evenimente sportive in aer liber, la nunti si botezuri, etc. La rate intre 3 si 6, aceste evenimente se pot desfasura, tot limitat, doar cu persoane care au „certificat verde”.

La rate de peste 6, insa, accesul in spatii inchise este interzis, in majoritatea cazurilor, si pentru persoanele care au certificat. In paralel, „carantina de noapte” se introduce la rate de peste 4 doar vinerea, sambata si duminica. La rate de peste 7,5, restrictiile privind deplasarea sunt valabile, tot noaptea, in toate zilele saptamanii. Totodata, se reduce treptat, in functie de scenariu, si limita maxima de persoane care pot participa simultan la diferite evenimente sau actiuni.

Iata care sunt principalele prevederi din hotararea CJSU Timis adoptata astazi: 

  • UAT Bucovat si Moravita au fost trecute pe anexa 1, cuprinzand UAT-urile cu rata de infectare mai mare de 7,5/1000 de locuitori.

  • Municipiul Timisoara, orasul Jimbolia si UAT-urile Dudestii Noi, Giulvaz, Dumbravita, Ghiroda, Giroc, Padureni, Sacosu Turcesc si Parta au fost trecute pe anexa 2, cuprinzand UAT-urile cu rata de infectare mai mare de 4/1000 de locuitori si mai mica de 7,5/1000 de locuitori.

  • Orasul Deta si UAT-urile Ohaba Lunga, Ortisoara si Peciu Nou au fost trecute pe anexa 3 cuprinzand UAT-urile cu rata de infectare mai mare de 3/1000 de locuitori si mai mica de 4/1000 de locuitori.

  • UAT-urile Bethausen, Costeiu, Curtea, Darova, Jamu Mare, Racovita si Victor Vlad Delamarina au fost trecute pe anexa 4, cuprinzand UAT-urile cu rata de infectare mai mare de 2/1000 de locuitori si mai mica de 3/1000 de locuitori.

„Totodata, incepand cu data de 23.09.2021, se instituie obligativitatea purtarii mastii de protectie pe o raza de 25 de metri in jurul unor spatii publice, cum ar fi piete, targuri, balciuri, talciocuri, spatii comerciale, unitati spitalicesti”, se mai arata in hotarare.

 

Leave a Reply