Universitatea Politehnica Timisoara finanteaza planurile de afaceri ale studentilor. Se pot primi intre 40.000 si 200.000 de euro

Universitatea Politehnica Timisoara a castigat doua proiecte prin care pregateste antreprenori si ofera finantare pentru planurile de afaceri ale studentilor, astfel ca tinerii admisi la Universitatea Politehnica Timisoara au o sansa in plus sa-si dezvolte spiritul antreprenorial.


Universitatea va derula doua proiecte prin care tinerii pot primi finantare europeana pentru start-up-uri. Unul se adreseaza exclusiv studentilor, celalalt este destinat celor care provin din mediul rural;

Tinerii care doresc sa porneasca o afacere pot primi de la 40.000 de euro pana la 200.000 de euro, in functie de numarul de angajati.

Universitatea Politehnica Timisoara a castigat in acest an doua proiecte cu finantare europeana ce insumeaza aproape cinci milioane de euro. Unul dintre acestea este prin programul INNOTECH STUDENT, prin care studentii pot primi o finantare de pana la 100.000 de euro, cel de-al doilea face parte din Axa prioritara 4. Incluziunea sociala si combaterea saraciei, prin care tinerii din mediul rural, care vor sa isi deschida o afacere, pot accesa pana la 200.000 de euro. In ambele proiecte, valoarea finantarii este in functie de numarul de persoane angajate.

Proiectul depus de UPT in cadrul programului INNOTECH STUDENT a obtinut punctaj maxim inca din prima etapa. In cadrul proiectului, specialistii universitatii vor pregati peste 300 de studenti, care au spirit antreprenorial si vor sa isi deschida o afacere. De altfel, cele mai bune planuri de afaceri vor fi selectate si vor primi finantare pentru a porni o firma. Fiecare tanar trebuie sa isi asume ca va angaja cel putin doua persoane pentru a primi 40.000 de euro, insa suma poate ajunge pana la 100.000 de euro daca va avea minimum cinci angajati.

„Noi gandim UPT ca pe o universitate care dezvolta spiritul antreprenorial pronuntat al studentilor si acest lucru vrem sa il facem cat mai aplicat, prin incurajarea tinerilor cu idei inovatoare sa isi deschida o afacere. Din pacate, noi ne doream ca acest proiect sa il pornim mult mai devreme, insa a existat o perioada de incertitudine la nivel central.

Acum am inteles ca s-au mai facut cativa pasi in deblocarea programului si speram sa trecem cat mai repede la implementare, mai ales ca am fost una dintre cele trei universitati care au obtinut punctaj maxim. Pana acum am avut numerosi studenti care si-au deschis un start-up inca din facultate, preponderent pe dezvoltare software, solutii IT pentru firme, dar am avut si in zona de comunicare”, a declarat conf. univ. dr. ing. Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.

Un element important ca aceste firme sa reuseasca va fi dat de pregatirea tinerilor. Ei vor participa la cursuri de antreprenoriat si vor invata cum se face un plan de afaceri, cum se administreaza un business si vor efectua stagii de practica in companiile din domeniile unde vor ei sa activeze.

„Proiectul StartUPT, castigat in cadrul competitiei INNOTECH STUDENT, se inscrie intr-un context mai larg rezultat din analiza cu privire la ecosistemul antreprenorial din Regiunea Vest la care Universitatea Politehnica a participat, demers prin care au fost contactati antreprenori, investitori, companii mari, spatii de coworking, acceleratoare, universitati si alte programe de sprijin regionale.

Pe langa acordarea de sprijin financiar, universitatea va include in cadrul programelor educationale proprii lectiile invatate in furnizarea serviciilor de consiliere in antreprenoriat si inovatie digitala, precum si a activitatilor desfasurate prin intreprinderile simulate, in cadrul unui program de pregatire, cu puncte de credit ECTS. Ne bucuram sa continuam si sa imbunatatim traditia de inovare politehnista, prin crearea unor start-up-uri in domenii de avangarda care sa permita cresterea calitatii vietii si a fortei economice din vestul Romaniei”, a declarat prof. univ. dr. ing Radu Vasiu, presedintele Senatului UPT.

Al doilea proiect accesat de Universitatea Politehnica Timisoara este pentru sustinerea si dezvoltarea intreprinderilor sociale din mediul rural si are o finantare totala de aproape trei milioane de euro. Astfel, tinerii pot obtine finantari de pana la 200.000 de euro, daca in cadrul afacerii vor crea sapte locuri de munca, dintre care cinci sa fie ocupate de tineri NEETs. Fondurile sunt alocate pentru firme ce vor activa in domeniul prelucrarii si comercializarii produselor agricole.

„Rolul nostru este unul regional si consideram ca zona rurala din vestul tarii poate fi impulsionata din punct de vedere antreprenorial, iar Politehnica este o institutie care poate da o mana de ajutor. Avem specialisti care ii pot ajuta pe tineri sa implementeze planurile de afaceri pentru a aduce un plus de valoare in piata”, sustine conf. univ. dr. ing. Florin Dragan.

In ambele proiecte tinerii primesc 75% din suma la inceput, iar de restul finantarii beneficiaza in momentul in care indeplinesc anumiti indicatori prevazuti in planul de afaceri.

„Faptul ca ii incurajam pe studenti sa isi deschida o afacere inseamna mai multa creativitate in unele domenii, inseamna o abordare diferita si orientata spre angajarea altor tineri, iar in final va duce la o concurenta care este tot timpul benefica in piata. De asemenea, acest ajutor financiar pentru cei care isi deschid un start-up le va da incredere in fortele proprii, dar si curajul de a-si pune in practica ideile. In prezent, firmele existente in piata – create de absolventii nostri – colaboreaza cu companii mari si dezvolta impreuna produse de succes”, a incheiat rectorul Universitatii Politehnica, conf. univ. dr. ing. Florin Dragan. (I.P.)

Leave a Reply