Cele mai importante momente ale revolutiei de la Timisoara, intr-o expozitie inedita vernisata la Asociatia Memorialului Revolutiei. “Cei care ne trec pragul vor intelege mai bine ceea ce s-a intamplat in decembrie 1989”

Asociatia Memorialului Revolutiei a organizat vernisajul expozitiei Revolutia de la Timisoara din 15-22 Decembrie 1989, care poate fi vizionata in nu mai putin de sapte sali, in sediul de pe strada Oituz. Fotografiile cu momentele fundamentale ale revolutiei de la Timisoara, din perioada 15-22 decembrie 1989, reprezinta doar o parte dintr-un proiect mult mai amplu, urmand ca la  parterul cladirii sa fie prezentate si evenimentele din alte judete ale tarii.


Ulterior, vor urma faptele din 1990 din Timisoara, fiindca revolutia nu s-a sfarsit odata cu caderea lui Ceausescu. De asemenea, va exista o sala speciala dedicata justitiei. Au trecut 32 de ani si dosarele revolutiei au ramas tot in sertare uitate

Silvia Tripsa, arhitecta care a venit cu ideea proiectului, a explicat ca in expozitie fiecare din cele sapte incaperi are o anumita tematica si simbolistica. A dat exemplul camerei care are la baza sina de tramvai din Piata Maria, din locul unde a fost oprit tramvaiul de catre revolutionari. Sina curbata exprima metaforic o schimbare a istoriei. In alta incapere este reprezentata simbolic cu ajutorul luminii canalul din Popesti Leordeni unde a fost aruncata cenusa eroilor din Timisoara. O alta camera este cu sloganurile strigate in decembrie 1989 pe strazile din oras si alta cu balconul operei.

Gino Rado, presedintele Asociatiei Memorialului Revolutiei din Decembrie 1989 Timisoara, a dezvaluit ca o mare parte din aceasta expozitie a fost finantata de Fundatia Konrad Adenauer.

”Suntem foarte multumiti ca am reusit sa facem aceasta expozitie. Arhitecta Silva Tripsa a venit cu niste idei care m-au prins imediat. Am rugat-o sa prezinte lucruri concrete, aceste idei puse pe hartie, sa vedem cum arata. Am fost foarte incantat si am spus ca voi face tot posibilului sa obtin o finantare.

Din pacate au trecut mai multi ani, dar cu ajutorul unor prieteni, cum este avocatul Ovidiu Gant, am luat legatura cu Fundatia Konrad Adenauer, iar reprezentantii insitutiei au imbratisat proiectul si ne-au finantat in mare parte activitatile. Evident ca suntem recunoscatori acestei fundatii si statului german, dar si tuturor care ne-au ajutat sa ducem la capat acest obiectiv.

Cand amintim de Revolutia din Decembrie 1989 de la Timisoara, nu putem vorbi de o persoana sau de un grup pentru ceea ce s-a intamplat atunci, ci fara raportul tuturor timisorenilor nu se putea schimba cursul istoriei in acel an. Revolutia si aceasta expozitie este meritul intregului oras Timisoara”, a declarat Gino Radu.

Acest demers reprezinta, in opinia sa, o lupta pentru cultura memoriei. ”Astfel, vrem sa transmitem acele sentimente si emotii care au fost la revolutie tinerei generatii care numai a auzit de evenimente, iar celor care au participat la manifestatiile eroice de strada sa resimta din nou ceea ce a fost atunci. Pe cei care ne trec pragul vrem sa ii ajutam sa inteleaga cat mai bine ceea ce s-a intamplat in 1989. Incercam sa luptam pentru cultura memoriei pentru ca la noi cam lipseste”.

Dintre autoritatile publice locale nu a fost prezent aproape nimeni, desi primaria si cosiliul judetean au primit invitatii. (Sursa: Ziua de Vest)

Leave a Reply