Semnal de ALARMA. Patronii de hoteluri si restaurante din Timisoara cer dreptul de a-si primi clientii care detin certificate verzi

Federatia Patronatelor din Industria Ospitalitatii a redactat si publicat o scrisoare deschisa, adresata actualilor guvernanti, prin intermediul careia protesteaza impotriva noilor restrictii pandemice, printre care si inchiderea restaurantelor, si cer libertatea de a functiona macar cu certificatul verde digital.


“S-a dovedit ca nu din cauza acestui sector de activitate se raspandeste virusul, iar cei care am supravietuit in aceasta jungla financiara, suntem acum pusi la colt si sanctionati din nou”, se mentioneaza in scrisoarea semnata de Corina Macri, patroana restaurantului Del Sole si presedinta Federatiei Patronatelor din Industria Ospitalitatii.

Iata scrisoarea de protest a patronilor de hoteluri si restaurante:  

“Reprezentam antreprenorii din industria ospitalitatii si vrem sa tragem un

SEMNAL DE ALARMA

asupra acestor decizii impredictibile, irationale si distrugatoare asupra economiilor locale, prin blocarea activitatii economice de la o zi la alta.

Din vara suntem pregatiti continuu ca va veni valul 4 si va fi dezastru! In regula, va veni si valul 5 (in Spania exista deja), dar noi pendulam sub aceeasi rata de incidenta, fara nicio legatura cu industria ospitalitatii. Daca am rezistat un an si jumatate sa fim evaluati printr-un mijloc de masura stramb, daca s-a dovedit ca nu din cauza acestui sector de activitate se raspandeste virusul, cerem cu insistenta acum sa fim repusi in drepturi si sa avem libertatea de a functiona cu CERTIFICATUL VERDE DIGITAL.

De aceea am facut toate aceste eforturi, de aceea am sustinut campania de vaccinare, de aceea am fost parteneri alaturi de autoritati in gasirea unor masuri echilibrate de trecere prin pandemie, cu increderea ca va veni acel  moment cand vom functiona, chiar si cu restrictii, dar vom continua activitatea si nu vom mai opri economia!

Ne-am bazat pe promisiunea guvernantilor, insa am fost amagiti si am ajuns azi aici, in acest val 4, 27.09.2021, cand s-a decis inchiderea primului mare oras din Romania, ca de obicei, Timisoara. Ce veti face, maine veti inchide Clujul, poimaine Bucurestiul si dupa aceea toata tara?    

La inceputul verii am cerut autoritatilor sa nu porneasca brusc relaxarea economiei, fara control, pentru ca vom pierde tot ceea ce am inceput sa construim in primavara. Asa s-a intamplat, piata a inceput sa functioneze haotic, populatia nu a mai respectat masurile de protectie, tipic romanescul  “las` ca merge si asa” si am pierdut din toate directiile.

Cei care s-au vaccinat s-au intrebat de ce au facut-o daca nu li s-a respectat acest drept fundamental la protectie si sunt tratati la fel ca ceilalti, iar cei care nu au dorit sa faca acest gest, au crezut ca e o gluma aceasta forma de protectie si, ca atare, nu mai este nevoie de nicio regula de siguranta.

Domnilor, luati atitudine si aveti coloana vertebrala! Nu se poate sa continuam in acelasi haos si nesiguranta!

Nu putem sa platim continuu incertitudinea si lipsa de decizie transparenta, legat de activitatea economica din fiecare comunitate a tarii. Nu este suficient ca suntem sufocati de facturile exponential crescute la utilitati (energie, gaze, apa, gunoi), nu este suficient ca nu am primit nicio masura de compensare pentru inchiderea activitatii din industria ospitalitatii, totul este la nivel de promisiune, in hartii si declaratii, dar in realitate, cei care am supravietuit in aceasta jungla financiara, suntem acum pusi la colt si sanctionati din nou.

Probabil ca daca rezistam de un an si jumatate, vom mai rezista o iarna, asa credeti? V-ati propus sa ne dati doua sezoane de activitate, vara si carantina? Nu am invatat nimic din ultimele trei valuri pandemice?

Nu, stimati guvernanti nu este asa, nu mai avem timp, nu mai avem rabdare, nu mai avem resurse si ceea ce e mai grav, nu mai avem motive sa mai rezistam. Rugam pentru ultima oara statul sa isi faca datoria asa cum trebuie si sa gaseasca solutii pentru a ne scoate din impasul in care am fost adusi fara voia noastra.

Cerem ca industria ospitalitatii :

  1. Sa nu mai fie supusa ratei de incidenta, asa cum ati promis din aprilie 2021. Noi ne-am tinut de cuvant, dumneavoastra, stimabili guvernanti cum ne-ati sprijinit?
  2. Desfasurarea activitatii pe baza certificatului verde digital, atat din partea clientilor, cat si a angajatilor din industrie.
  3. Renuntarea la acele restrictii de 50%, 30%, din suprafata ocupata, masuri fara niciun argument stiintific. Din 30% populatie vaccinata, automat s-a redus masa de clienti potentiali si acesta este cel mai bun regulator al densitatii populatiei. Ce folos sa stabilesti grad de ocupare de 30%  sau 50% in restaurante, cand toate persoanele beneficiaza de certificat verde digital? Atunci pentru ce au facut vaccin, s-au testat sau au trecut prin boala?

Ne cereti sa ne platim impozitele si taxele la bugetul statului si bugetul local, ne cereti sa ne achitam creditele, ne cereti sa ne pastram angajatii, ne cerem sa sustinem comunitatea locala, dar ne amenintati de la o zi la alta, omorandu-ne incet , dar sigur activitatea si munca noastra. Practic muncim din mai pana in septembrie, dar suntem contribuabili ai statului roman 365 /365 zile pe an. Nu se poate asa ceva!

Tot ceea ce am reusit sa restabilim in relatia cu oaspetii nostri si am reusit sa redam increderea in acest sector, ati distrus acum in aceste saptamani de balbaieli, decizii schimbate de la o ora la alta, spaima si ingrijorare. Dupa atata experiente cu aceasta pandemie, folosim aceleasi legi si ordonante ca la inceputul pandemiei?

Asteptam urgent sa schimbati modul de aplicare a cestor restrictii, sa invatam sa traim si cu valul 4 si cu valul 5 si cu ceea ce va urma.

In speranta ca veti reusi in ceasul al 12 lea sa gasiti un echilibru intre virus – sanatate – economie – comunitate, ne bazam puterea dumneavoastra de decizie si asumare a viitorului acestei tari.” (I.P.)

Leave a Reply