Nevaccinatii nu mai au acces la restaurante, spectacole, nunti, botezuri, sali de sport si piscine! Decizie fara precedent a CNSU

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a emis, joi seara, o decizie fara precedent: doar persoanele vaccinate sau care au trecut prin boala mai au voie la restaurant. Au fost scoase testele rapide si cele PCR, ceea ce inseamna, practic, obligarea la vaccinare.


Cei din CNSU au decis modificarea si completarea masurilor adoptate la nivelul localitatilor in care incidenta cumulata a cazurilor, in ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori.

Potrivit noii decizii a CNSU, doar a persoanelor vaccinate sau trecute prin boala, pot avea acces, dar doar pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului, in restaurante, baruri, cluburi si discoteci, cinematografe, institutii de spectacole si/sau concerte, institutii de cultura, evenimentelor private (nunti, botezuri, mese festive etc.), cursuri de instruire si workshop-uri pentru adulti, conferinte, sali de sport si/sau fitness, jocuri de noroc, piscine interioare, locuri de joaca pentru copii, sali de jocuri.

Masca de protectie este obligatorie in toate spatiile publice inchise in cazul incidentei la 14 zile mai mare de 6/1000 de locuitori.

Sunt exceptate de la interdictia de circulatie in afara locuintei/ gospodariei a persoanelor trecute prin boala, aplicabila in zilele de vineri, sambata si duminica, in intervalul orar 20,00-5,00, in localitatile unde incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori si mai mica sau egala cu 7,5/1.000 de locuitori si pe tot parcursul saptamanii, in localitatile unde incidenta cumulata la 14 zile depaseste 7,5/1.000 de locuitori.

CNSU decide, de asemena, ca doar persoanele vaccinate sau trecute prin boala pot participa la evenimentele sau activitatile organizate si desfasurate in localitatile in care incidenta cumulata a cazurilor, in ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori.

Premierul Florin Citu a declarat, joi seara, la TVR, ca varianta emisa de CNSU este cea mai sigura.

„Peste 6 la mie pastram activitatile asa cum sunt, activitatile economice, si pentru HoReCa si sali de sport si alte activitati, dar scoatem partea de testare, deci ramane trecut prin boala si vaccinat, pentru acces. Ni se spune de la specialisti ca e mai sigura aceasta varianta, cei care sunt testati se pot imbolnavi si pot lua si atunci pot sa ajunga in ATI, exista acest risc, se imbolnavesc si nu se stie cum va evolua boala. Pentru cei care sunt vaccinati sau au trecut prin boala riscurile sunt mai mici”, a spus Citu.

Elevii merg la scoala indiferent de rata de infectare

Elevii si prescolarii merg la scoala / gradinita indiferent de rata de infectare, respectand normele de prevenire a raspandirii COVID-19. Potrivit deciziei CNSU, se permite participarea zilnica, cu prezenta fizica la cursuri, a tuturor anteprescolarilor, prescolarilor si elevilor in unitatile de invatamant, indiferent de rata de incidenta cumulata cu respectarea tuturor normelor de prevenire a raspandirii infectiilor cu SARS-CoV-2.

Modalitatile de adoptare a deciziilor de suspendare a prezentei fizice la cursuri a anteprescolarilor, prescolarilor si elevilor in unitatile de invatamant se vor decide in functie de cazurile confirmate la nivel de clasa/scoala.

Se propune utilizarea in unitatile de invatamant a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de saliva pentru elevi, profesori/ invatatori educatori, in scopul monitorizari permanente si eficiente a riscului epidemiologic la nivelul acestora concomitent cu intensificarea actiunilor de control desfasurate de institutiile abilitate pentru verificarea respectarii normelor de prevenire a raspandirii infectiilor cu SARS-CoV-2.

Testele rapide antigen salivare pentru COVID-19 utilizate la nivelul statelor Uniunii Europene vor fi identificate de Ministerul Sanatatii, prin Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania.

Prin decizie CNSU, se aproba majorarea cantitatilor stocurilor de urgenta medicala cu produse, materiale si echipamente sanitare necesare in procesul de vaccinare a populatiei impotriva virusului SARS-CoV-2. (G.G.)

Leave a Reply