DOLIU in folclorul banatean! Petrica Moise, unul dintre cei mai iubiti interpreti de muzica populara, a fost rapus de Covid-19

Petrica Moise, unul dintre cei mai cunoscuti si iubiti interpreti de muzica populara din Banat, a murit, sambata seara, la varsta de 74 de ani, in urma infectarii letale cu coronavirus. Celebrul cantaret a fost internat in stare foarte grava la Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes” din Timisoara, in urma cu cateva zile, dupa ce s-a infectat cu coronavirus.


Starea sa de sanatate s-a degradat foarte repede, in conditiile in care maestrul doinelor din Banat nu era vaccinat impotriva Covid-19.

“Astazi regiunea de Banat a pierdut un adevarat simbol. Cu parere de rau va aducem la cunostinta ca Petrica Moise, interpret de muzica populara, a trecut in nefiinta. Cuvintele sunt de prisos in aceste momente si regretam enorm aceasta pierdere. Dumnezeu sa il odihneasca!”, a fost anuntul care i-a socat si indoliat pe iubitorii folclorului din Banat.

Petrica Moise s-a nascut in 19 iunie 1947, la Chisoda, langa Timisoara, intr-o familie de paori banateni, fiind unicul fiu a lui Aurel si Persida Moise. A primit numele de Petru pentru ca urma la ortodocsi, in 29 iunie, sarbatoarea de Sfantul Petru si Pavel.

Elev la scoala generala din Chisoda, este descoperit de profesoara de muzica Gertruda Catona, cu ureche muzicala foarte buna si indrumat spre Liceul de muzica si arte plastice din Timisoara, pe care il va absolvi in 1966, la clasa de instrumente de percutie.

Dupa absolvirea liceului, devine student la Conservatorul de muzica Gh. Dima din Cluj si component al Ansamblului Martisorul al Casei Studentilor din Cluj, ca solist vocal, sub indrumarea taragotistului Dumitru Farcas.

Renunta in anul II la conservator, isi satisface stagiul militar la Ansamblul Armatei din Cluj, ca solist vocal, apoi, in 1971, da admitere la Facultatea de muzica a Institutul pedagogic din cadrul Universitatii din Timisoara.

Din 1971, isi incepe activitatea ca solist vocal la ansamblul Doina Timisului al Casei Studentilor si la Ansamblul Timisul al Casei de cultura a municipiului Timisoara.

Dupa absolvirea facultatii de muzica, ramane artist liber profesionsist, devenind slujbas al artei cantului pe scenele tarii si in strainatate. Face turnee in Ungaria, Austria, Germania, Franta, Italia, Elvetia, Suedia, Canada, S.U.A. si Australia. Colaboreaza cu ansambluri de amatori si profesioniste cum ar fi Timsul din Timisoara, Junii Sibiului, Tarina din Alba-Iulia, Mesisul din Zalau, Maramuresul din Baia Mare, Zarandul din Arad sau Ciocarlia din Bucuresti.

A realizat in 1990 un L.P. la casa ELECTRECORD, apoi cateva albume de muzica populara la studiourile de inregistrari particulare din Timisoara si o inregistrare facuta la studioul de radio si televiziune Novi Sad din Sebia.

Formatia cu care a facut majoritatea inregistrarilor sale se numeste Virtuozii Banatului.

Dumnezeu sa il odihneasca in pace! (I.P.)

Leave a Reply