VIDEO Filiera de trafic de migranti din vestul tarii, “gestionata” de musulmani din Afganistan si Iran, destructurata de procurorii DIICOT Timisoara

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Timisoara, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul BCCO Timisoara, au efectuat, astazi, un numar de 19 perchezitii domiciliare, pe raza judetului Timis si a municipiului Bucuresti, intr-o cauza vizand destructurarea unui grup infractional organizat, specializat in savarsirea infractiunii de trafic de migranti.


In cauza s-a retinut faptul ca, incepand cu luna iulie 2021 si pana la data de 30.09.2021, un numar de 24 de suspecti – 2 cetateni iranieni, 4 cetateni romani si 18 cetateni afgani – au pus bazele unui grup infractional organizat, cu scopul de a inlesni trecerea ilegala a frontiereri a unor de migranti de orgine afgana si pakistaneza.

Grupurile de migranti, formate in general din 4-16 persoane, erau preluate din zona frontierei Romaniei cu Serbia, urcate in taximetre, fiind transportate ulterior in municipiul Timisoara. Acolo, migrantii fie erau cazati in apartamente inchiriate, fie erau debarcati in apropierea unor centre comerciale din Timisoara pentru a se adaposti, in functie de suma pe care o achitau catre organizatori, respectiv intre 500 si 1.500 euro de persoana, pentru operatiunile desfasurate strict pe teritoriul judetelor Timisoara, Arad si Hunedoara.

Migrantii care reuseau sa achite pretul cerut erau transportati de catre cetatenii romani, in maximum trei zile de la cazare, intr-una din parcarile de TIR Ilia, Chizatau, Sustra, Giarmata, Sagu, M11, Pecica sau Lugoj, toate situate pe Autostrada A1 Deva-Nadlac.

O data ce grupurile de migranti ajungeau in parcari, organizatorii se ocupau de identificarea TIR-urilor nesigilate, pe care le deschideau pentru a verifica tipul de marfa si destinatia (prin scanarea codului QR de pe colete), stabilind astfel daca respectivul TIR putea fi incarcat cu migranti, in functie de destinatia acestuia.

Activitatea infractionala a fost structurata pe trei paliere:
1. Segmentul de finantare era asigurat de catre liderii gruparii care aveau rolul de a incasa sumele de bani provenite de la organizatorii grupurilor de migranti care actioneaza pe filiera Turcia-Serbia, sume de bani care erau folosite pentru organizarea retelei pe teritoriul Romaniei.     In acest sens, acestia se deplasau de la Bucuresti la Timisoara, achitand cheltuielile ocazionate de traficul de migranti, sumele datorate organizatorilor afgani (liderii de grup ai parcarilor) care efectuau activitatile de transfer si introducere in tiruri. La randul lor, organizatorii afgani ai parcarilor, achitau contravaloarea serviciilor de transport catre soferii de taxi.
2. Segmentul de organizare a activitatilor infractionale in parcari, era asigurat de cate patru cetateni afgani pentru fiecare parcare, acestia actionand doar in parcarea alocata.
3. Segmentul de transport intern ce era asigurat de catre cetateni romani, soferi de taxi.

Membrii grupului infractional au derulat in mod continuu, incepand din luna iulie 2021, activitatea de trafic de migranti, pana la acest moment, fiind identificate un numar de 53 de acte materiale, produsul infractional estimat in cauza fiind de aproximativ 500.000 de euro.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timisoara, vor fi conduse, in vederea audierii, un numar de 27 de persoane.

Cercetarile s-au desfasurat in baza unui acord pentru constituirea unei Echipe Comune de Ancheta – JIT(Joint Investigation Team), la nivelul Eurojust, intre DIICOT si Departamentul de Procuratura Publica Traunstein din Germania, 4 politisti germani fiind delegati sa asiste la activitatile desfasurate pe teritoriul Romaniei.

Suportul financiar si logistic a fost asigurat de catre EUROJUST.

Actiunea a beneficiat de sprijinul ofiterilor de politie judiciara din cadrul DCCO, al politistilor de frontiera din cadrul SPCMIIT Timisoara si ITPF Oradea, al lucratorilor de politie din cadrul IPJ Timis, al jandarmilor din cadrul IJJ Timis si al ofiterilor Europol.

Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia Operatiuni Speciale. (I.P.)

 

Leave a Reply