Desi slujbele de inmormantare sunt gratuite, credinciosii ortodocsi dintr-o localitate din Timis trebuie sa dea bani atat la preot, cat si la preoteasa

Credinciosii ortodocsi din Balint au inaintat o plangere catre Mitropolia Banatului, in care sustin ca preotul paroh Ioan Pavel le solicita bani pentru inmormantari si pomeni, totodata fiind nevoiti sa plateasca anumite sume si catre… preoteasa.


Cetatenii prezinta si cateva nume: Borloveanu inmormantarea – 200 de lei; la 40 de zile – 100 lei popa, 50 de lei preoteasa. Jivulescu – inmormantarea 200 de lei, 50 de lei preoteasa; pomana la 40 de zile – 200 de lei popa, 50 preoteasa, Lazar Sorin – inmormantare 400 popa, 50 preoteasa, Corches Gheorghe – 400 lei inmormantarea. Nicolescu Dorina – pomana 100 lei popa, 50 preoteasa.

„Totul a culminat cu inmormantarea uni copil de 5 ani, mort in accident. De la bunicii lui a luat 400 de lei, pe cand preotul greco-catolic a platit crucea si capacul frigorific si o suma de bani familiei, cu toate ca sefii bisericii au spus ca inmormantarile sa fie gratuite.

Am scris redactiei pentru ca sefii de la mitropolie, care cunosc cazul, nu au luat nicio masura. Banii nu au fost chitantati”, se arata in plangerea semnata de ”Credinciosii ortodocsi nemultumiti din Balint!”

Reprezentantii Mitropoliei Banatului sustin ca au luat in serios aceasta plangere si au trimis un inspector la Balint pentru a cerceta cazul. Marius Sfercoci a explicat ca inspectorul a discutat cu preotul Ioan Pavel si cu credinciosii nemultumiti.

”Am primit si noi sesizarea si l-am trimis pe parintele protopop de la Lugoj si a discutat cu preotul si cu nemultumitii. Preotul Ioan Pavel a spus ca el nu a solicitat si nu a conditionat niciun ban pentru efectuarea serviciilor religioase. Aceasta este declaratia pe care preotul ne-a facut-o noua.

Preotul a fost atentionat cu privire la hotararea Sinodului BOR, care prevede ca inmormantarile sa se efectueze in mod gratuit. Preotul este la inceput si s-a angajat ca va respecta aceasta prevedere. Ne pare rau pentru situatia in cauza si nu ne dorim sa ajungem la conflicte cu nimeni, mai ales cu credinciosii nostri”, este raspunsul Mitropoliei Banatului. (I.P.)

Sursa: Ziua de Vest

2 thoughts on “Desi slujbele de inmormantare sunt gratuite, credinciosii ortodocsi dintr-o localitate din Timis trebuie sa dea bani atat la preot, cat si la preoteasa

  1. Asta e regula, nu excepția.
    Recent am înmormântat pe cineva, iar oamenii preotului nu au așteptat nici măcar să pună groparii pământul pentru a cere “dreptul” – “știți, suntem 3, câte 100 de fiecare”.
    Băi! Eram la groapă și nesimțiți ăștia îmi cereau bani pe față! Asta după ce am plătit tot ce era de plătit la biserică, cu o zi înainte.

    Niște lepre ordinare!

Leave a Reply