PSD a adunat peste 175.000 de semnaturi pentru sustinerea proiectului de lege privind plafonarea preturilor la energie electrica si gaze (P)

Peste 175.000 de romani au semnat pana acum in cadrul campaniei initiate de PSD de sustinere a proiectului de lege depus in Parlament privind plafonarea preturilor la electricitate si gaze. Numarul mare de oameni din toate zonele tarii care s-au alaturat acestei campanii, in numai doua saptamani, arata gradul urias de suport public al masurilor initiate de PSD. Credem ca acest fapt trebuie sa fie un semnal clar pentru parlamentarii tuturor partidelor la dezbaterile de luni, din Senat, privind asteptarile populatiei fata de acest proiect extrem de important pentru milioane de romani.


Proiectul PSD prevede plafonarea pentru 6 luni a preturilor la energie si gaze la niveluri pe care romanii sa le poata suporta.

Astfel, in cazul electricitatii, PSD a propus, prin ultimele amendamente depuse vineri, un plafon de pret al energiei active de 250 de lei/Mwh, in conditiile in care ultimele oferte ale furnizorilor catre populatie, aceasta valoare a ajuns la peste 950 lei/Mwh.

In cazul gazelor naturale, plafonul propus este de 135 de lei/Mwh, fata de oferte ale furnizorilor de 650 lei/Mwh. Solutiile PSD produc o scadere a pretului final fata de actualele oferte ale furnizorilor cu 74% in cazul energiei si 79% in cazul gazelor.

De asemenea, varianta PSD este net superioara propunerilor PNL: liberalii ajung la un pret final al kilowattului de 1,01 lei, in vreme ce in varianta noastra, kilowattul va costa doar 0,67 lei.

Proiectul PSD implica o scadere a preturilor la o valoare care se mentine pe intreaga durata a celor 6 luni de plafonare. Dupa intrarea in vigoare a legii, toate contractele se restructureaza astfel incat sa nu fie depasit pretul maximal, cel plafonat.

Prin legea propusa de PSD, nivelul de trai al romanilor este protejat in urmatoarele 6 luni de situatia iminenta a dublarii sau triplarii facturilor cu utilitatile – electricitate si gaz. Noile facturi dublate ar insemna un cost suplimentar de minim 1200 de euro pe an pentru fiecare gospodarie de salariati din Romania.

De aceea, cerem parlamentarilor responsabili de la celelalte partide sa sustina maine solutiile PSD care vor evita producerea unei adevarate explozii sociale in aceasta iarna, mentinand facturile populatiei la un nivel suportabil. (I.P.)

Leave a Reply