Doru Bostina, avocatul care in urma cu 10 ani raporta o cifra de afaceri de peste 30 milioane de euro, inca o condamnare la inchisoare

Curtea de Apel Bucuresti a admis, la ultimul termen de judecata, acordul de recunoastere a vinovatiei privind pe inculpatul Bostina Doru-Catalin, cercetat in stare de libertate, in dosarul nr.157/P/2021 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie, Sectia de combatere a coruptiei.


Doru Bostina a fost trimis in judecata sub aspectul savarsirii infractiunii de spalare a banilor, prevazuta de art. 29 alin. 1 lit. a din Legea 656/2002. El a acceptat o condamnare de 2 ani inchisoare, pentru savarsirea acestei infractiuni, precum si pedeapsa complementara a interzicerii exercitiului drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza II si lit. b, pe o durata de 2 ani, respectiv interzicerea dreptului de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice si a dreptului de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat.

Instanta a mai dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 2 ani inchisoare aplicate inculpatului pe un termen de incercare de 4 ani, calculat conform art. 82 alin. 1 cod penal. Bostina Doru Catalin a fost obligat si la la plata sumei de 1.400 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Hotararea Curtii de Apel Bucuresti nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

Doru Bostina a mai primit o pedeapsa de inchisoare cu suspendare intr-un alt mare dosar instrumentat de procurorii DNA. Este vorba de dosarul in care omul de afaceri Gruia Stoica, patronul companiei Grup Feroviar Roman (GFR), i-a oferit avocatului Doru Bostina 3 milioane de euro pentru a-i obtine informatii confidentiale care sa-i permita sa castige un contract de transport carbune, in valoare de peste 100 de milioane de euro, in detrimentul companiei de stat CFR Marfa, concurenta direct a firmei sale. Gruia Stoica a fost condamnat definitiv, in 2016, de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 2 ani si 6 luni de inchisoare cu suspendare, iar avocatul Doru Bostina la 1 an de inchisoare cu suspendare.

In anul 2012, Doru Bostina declara intr-un interviu acordat juridice.ro ca firma de avocatura Bostina si asociatii, al carei fondator si coordonator era, inregistrase in anul precedent (2011) o cifra de afaceri record, de peste 30 de milioane de euro.

Problemele juridice ale lui Doru Bostina au afectat insa grav firma, incepand cu anul 2013. Doru Bostina a fost exclus din barou, in urma unei condamnari penale, iar in 2015, firma de avocatura Bostina si Asociatii a anuntat public ca si-a schimbat denumirea in Mocanu si Asociatii, potrivit informatiilor publicate de Legal Marketing. (I.P.)

Leave a Reply