Medicul din Timisoara care, anul trecut, s-a laudat ca a inventat primul vaccin impotriva coronavirusului, infectat cu Covid-19. Starea sa de sanatate este stabila, desi nu s-a imunizat cu niciun vaccin “concurent”

Virgil Paunescu, medic și cercetatorul din Timișoara care a anuntat ca a inventat primul vaccin romanesc s-a infectat cu virusul COVID-19. Starea lui de sanatate este stabila, desi, culmea, nu s-a vaccinat cu niciun vaccin dintre cele acceptate la nivelul Uniunii Europene.


Cercetatorul Virgil Paunescu anunta, in urma cu un an de zile, ca a pus bazele primului vaccin impotriva COVID-19 produs in Romania. Virgil Paunescu a fost in centrul presei nationale in momentul in care anunta faptul ca in institutul la care lucreaza s-au pus bazele unui astfel de vaccin. Cand a anuntat acest lucru, la nivel mondial nu exista niciun vaccin functional impotriva virusului care a aparut in Wuhan:

„Am inceput testele pe celule umane, sper ca intr-o luna aceasta combinatie de proteine sa functioneze. In functie de rezultate, va trebui sa negociem cu Agentia Medicamentului sa vedem cand incepe testarea pe subiectii umani. Noi nu ne ocupam de fabricarea lui, aceasta ar trebui preluata de o unitate tip Cantacuzino și dusa mai departe. Noi suntem printre zecile de laboratoare care s-au angajat in aceasta lupta. Vrem sa punem Romania pe harta mare a celor din cercetare”, anunta la acea data directorul Oncogen.

Tot la acea data, intr-o postare publicata de cercetatorul Virgil Paunescu se specifica faptul ca OMS recunoaste ca in institutul Oncogen se dezvolta un vaccin impotriva COVID-19:

”Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recunoaște centrul OncoGen, Timișoara, ca fiind singurul din Romania care are in testare un vaccin impotriva Covid-19. Acest lucru atesta ceea ce am mai spus. Centrul OncoGen se afla in liga mare a cercetarii mondiale, alaturi de institute și companii recunoscute pentru performanta in cercetarea medicala de varf. Aveti incredere in cercetarea romaneasca  ! Noi mergem inainte!” sustinea cercetatorul Virgil Paunescu.

Pe de alta parte, la acea vreme,Virgil Paunescu anunta ca s-a ajuns repede la faza de testare a vaccinului romanesc si ca nu poate sa-l administreze inca persoanelor pentru ca nu ii permite legea:

Am ajuns destul de repede la aceasta faza de testare, dar consider ca eu cele mai multe cunostinte despre ceea ce am facut, ca sa pot sa-mi asum aceasta incercare. De altfel, am mai fi facut niste teste pe animale, mai mult sau mai putin concludente, dupa care tot la subiecti umani ajungi. Eu nu am nicio speranta ca experimentele pe animale ca imi vor spune ceva ce nu stiu. Eu nu sper sa salvam noi lumea si nu imi fac iluzii ca noi vom face vaccinul care va salva planeta de COVID. Problema noastra este una de a ramane in competitie cat mai aproape de esalonul fruntas. si de a reusi la sfarsit sa facem un vaccin sigur pe care sa il putem produce in Romania si care sa ramana in portofoliul Institutului Cantacuzino, cu care am semnat un acord de colaborare.

Mi-au scris oameni sa incerce si ei. Nu este cazul. Maximul pe care mi-l permite legea este sa mi-l administrez eu mie. In niciun caz altcuiva pana cand nu trecem de experimentele pe care Cantacuzino urmeaza sa le faca pe animale. Este o institutie independenta de noi si o institutie cu un personal calificat. Sper ca institutul sa ramana in portofoliu cu o tehnologie care este diferita de alti competitori ai nostri”, preciza, in mai 2020, Virgil Paunescu. (I.P.)

Sursa: Ziua de Vest 

Leave a Reply