Iulius Town Timisoara gazduieste expozitia de new media art „One Night Gallery & RIZI” (P)

Timp de trei zile, arta, designul si tehnologia se intersecteaza cu natura din parcul Iulius Gardens, intr-o expozitie plina de lumina, concepte inedite si experiente interactive. In acest weekend, 22 – 24 octombrie 2021, intre orele 18,30-22,30, expozitia de new media art va aduce in parcul din Iulius Town unsprezece instalatii de lumina fascinante.


Expozitia capsula, „One Night Gallery”, ajunge pentru prima data in inima Timisoarei dupa editiile din Iasi, Bucuresti, Constanta si Cluj-Napoca. Instalatiile interactive vor fi expuse in Iulius Gardens, unul dintre cele mai spectaculoase parcuri din Timisoara.

Tema expozitiei „One Night Gallery & RIZI” este ELEMENTS si prezinta modul in care designul intalneste natura; cele patru elemente primordiale ale naturii – pamantul, focul, apa si aerul – comunica cu cele patru elemente esentiale din design – punctul, linia, planul si forma.

Lumina si spatiul sunt elementele comune care leaga cele doua lumi, cea naturala de cea artificiala si sunt transpuse astfel cele 11 instalatii arhitecturale. Cu ajutorul creatiilor realizate de studioul RIZI, timisorenii se vor bucura de modul in care natura si designul comunica prin noi forme de arta.

Printre instalatiile expuse se numara: o instalatie arhitecturala cinetica, o instalatie cu vapori de apa care se joaca prin culoare, o instalatie cu lumina care se modifica in functie de miscarile facute de vizitatori, o reinterpretare vizuala a focului printr-o constructie arhitecturala, o instalatie interactiva care va permite publicului sa se joace cu ideea de comuniune a apei cu focul si alte instalatii care compun o experienta multisenzoriala prin lumina, sunet si miscare.

Infiintat in 2013 de catre un arhitect si un specialist in comunicare si multimedia, RIZI este un studio de design la intersectia dintre arhitectura, tehnologie si comunicare, care exploreaza diverse cai pentru a transmite emotia prin intermediul tehnologiei. Cu focus pe experience design, studioul reuneste publicul si tehnologia prin proiecte cross media atat in mediul fizic, cat si in cel digital, precum: expozitia de arta digitala BIOS, designul multimedia pentru pavilionul Romaniei la Bienala de Arhitectura de la Venetia 2021, arhiva digitala a Muzeului Taranului Roman, instalatii cu lumina pentru festivaluri din Romania si din Franta.

Misiunea ??? ????? ??????? este de a promova artistii tineri, de a plasa new media art – tehnologii emergente aplicate in arta – ca parte din industriile culturale si creative si de a transforma spatiile publice prin interventii culturale si prin crearea unei legaturi intre patrimoniul cultural si noile modalitati de exprimare artistica.

Purtarea mastii care sa acopere atat gura, cat si nasul si mentinerea unei distante sigure fata de cei din jur sunt obligatorii pe intreaga suprafata a expozitiei.

ONE NIGHT GALLERY este prima galerie de new media art din Romania care imbina arta si tehnologia intr-un nou concept de expozitie ad-hoc si sustine tinerii artisti romani. One Night Gallery este o punte intre artist si public, care ii provoaca pe artisti sa foloseasca noi instrumente de storytelling digital si sa creeze proiecte care integreaza realitatea virtuala, realitatea augmentata, video mapping, inteligenta artificiala, animatie, sound design si instalatii interactive. (I.P.)

Leave a Reply