Om de afaceri austriac retinut de procurorii DIICOT Timisoara, dupa ce a santajat si hartuit o tanara angajata pentru a o mentine intr-o relatie extraconjugala. A folosit chiar dispozitive de localizare si inregistrare ambientala

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Timisoara, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul BCCO Timisoara, au efectuat, astazi, 19 octombrie, un numar de 5 perchezitii domiciliare, pe raza judetelor Arad si Timis, intr-o cauza vizand destructurarea unui grup infractional organizat, specializat in savarsirea infractiunilor de santaj, hartuire, violare de domiciliu si violarea vietii private.


In cauza s-a retinut faptul ca, in cursul anului 2021, un cetatean austriac impreuna cu doi cetateni romani au constituit un grup infractional organizat, care in mod coordonat si repetat, prin utilizarea unor dispozitive de localizare si dispozitive de inregistrare ambientala, au urmarit si supravegheat fara drept o persoana vatamata de sex feminin, la domiciliul si la locul sau de munca, cauzandu-i acesteia o stare de temere pentru siguranta sa.

De asemenea, prin utilizarea repetata de constrangeri, constand in amenintari cu desfacerea contractului de munca precum si printr-o monitorizare ambientala agresiva, fara drept a vietii private a victimei, membrii grupului au incercat sa o determine pe aceasta, sa reia o relatie extraconjugala mai veche cu unul dintre suspecti, respectiv cetateanul austriac.

Din probele administrate in cauza a rezultat faptul ca persoana vatamata avea si calitatea de angajat la o societate comerciala administrata de catre cetateanul austriac.

S-a retinut faptul ca, incepand cu anul 2021, cetateanul austriac dorind sa reia relatia cu persoana vatamata, a amenintat-o pe aceasta in mod repetat cu desfacerea contractului de munca, demarand o campanie de monitorizare agresiva a vietii private a victimei.

La data de 11.01.2021, cetateanul austriac a patruns fara drept in locuinta victimei, apeland la serviciile mai multor detectivi particulari pentru supravegherea si hartuirea victimei.

De asemenea, acesta a procedat la localizarea si ascultarea fara drept a convorbirilor ambientale, prin montarea de mijloace tehnice in articolele de imbracaminte si in autoturismul de serviciu utilizat de catre persoana vatamata.

La  solicitarea liderului gruparii, pe tot parcursul anului 2021,  in mod coordonat si repetat, cei doi detectivi particulari impreuna cu alte persoane din anturajul acestora, care erau neautorizate sa desfasoare activitati de detectivi, contrar prevederilor Legii nr. 329/2003 privind exercitarea profesiei de detectiv particular, incalcand dreptul la viata intima, familiala si privata al persoanei vatamate, au procedat la supravegherea ambientala in locuri publice si la domiciliul victimei, beneficiind de suportul tehnic clandestin al cetateanului austriac (aparatura de localizare si ascultare fara drept a convorbirilor ambientale).

In urma administrarii actelor probatorii in dosarul penal, au fost identificate dispozitivele de localizare si de ascultare ambientala, montate pe autoturismul utilizat de catre victima, fara stirea sau acordul acesteia.

In urma perchezitiilor, au fost ridicate 3 laptop-uri, 6 telefoane mobile, 1 H.D.D., 3 reportofoane si un dispozitiv G.P.S.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timisoara, vor fi conduse, in vederea audierii, un numar de 3 persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia Operatiuni Speciale. (V.E.)

Leave a Reply