Medicul Gheorghe Burnei a ramas cu pedeapsa de 2 ani si jumatate de inchisoare pentru luare de mita! Inalta Curte i-a respins recursul

Un complet de 3 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, la ultimul termen de judecata, cererea de recurs in casatie formulata de chirurgul ortoped Gheorghe Burnei. “Respinge, ca nefondat, recursul in casatie formulat de inculpatul Burnei Gheorghe impotriva deciziei penale nr. 430/A din data de 30 martie 2021 a Curtii de Apel Bucuresti – Sectia I Penala, pronuntata in dosarul nr. 20399/3/2017 (1153/2020). Obliga recurentul inculpat la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Definitiva”, se mentioneaza in decizia pronuntata in sedinta publica din 14 octombrie 2021.


Gheorghe Burnei a formulat  cererea de recurs in casatie impotriva deciziei penale a Curtii de Apel Bucuresti, prin care a fost condamnat la 2 ani si 6 luni inchisoare (cu suspendare), pentru luare de mita in forma continuata.

Agerpres mentioneaza ca Gheorghe Burnei a fost condamnat definitiv la 30 martie 2021 de Sectia I Penala de la Curtea de Apel Bucuresti, fiind gasit vinovat ca a primit bani de la zeci de parinti pentru a le opera copiii internati la Spitalul „Marie Curie” din Bucuresti. Medicul primise o condamnare cu suspendare si la instanta de fond – Tribunalul Bucuresti.

Judecatorii au dispus suspendarea executarii pedepsei de 2 ani si 6 luni pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, perioada in care medicul trebuie sa presteze munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 60 zile la una dintre urmatoarele doua entitati: SC Amenajare Edilitara si Salubrizare SA Sector 5 si Directia Generala de Politie Comunitara Sector 1 Bucuresti.

De asemenea, Curtea de Apel Bucuresti a dispus confiscarea de la Gheorghe Burnei a sumelor de 3.250 euro si 11.800 lei, insa instanta a anulat decizia Tribunalului Bucuresti privind plata unei amenzi penale de 150.000 lei.

Medicul a primit o pedeapsa mai blanda, dupa ce instantele au dispus schimbarea incadrarii juridice a faptelor din 21 de infractiuni de luare de mita intr-o singura infractiune de luare de mita (21 acte materiale).

Gheorghe Burnei a fost trimis in judecata pe 8 iunie 2017, fiind acuzat de mai multe infractiuni de luare de mita, dupa ce ar fi cerut bani de la parinti pentru a le opera copiii internati la Spitalul „Marie Curie” din Bucuresti. 

Conform documentelor intocmite de procurori, Gheorghe Burnei nu cerea direct bani de la parintii ai caror copii urmau sa fie operati, insa dupa ce efectua interventiile chirurgicale le permitea acestora „sa il gratifice” cu diverse sume.

Agerpres mai precizeaza ca, in anumite cazuri, medicul pretindea sume de bani anterior interventiei chirurgicale, incercand sa le mascheze intr-o forma aparent legala, incheind un inscris sub semnatura privata pe care il intitula contract de donatie. Persoanele care ajungeau la Burnei si care ii ofereau mita erau parinti ai caror copii aveau anumite deficiente fizice, dintre care unele trebuiau corectate medical.

Potrivit anchetatorilor, Burnei ii interna pe copii pentru perioade indelungate de timp, nejustificate medical, sau ii interna in mod repetat, fara a le efectua nicio interventie chirurgicala, pentru a-i determina astfel pe parinti sa ii dea bani sau alte foloase pentru efectuarea operatiilor. Procurorii mai sustineau ca medicul apela si la amenintari cu refuzul efectuarii operatiei daca parintii nu se conformau cererilor sale.

Presa a relatat cazul unei fete, Amira, care a fost operata in urma cu 18 ani de medicul Burnei, pentru luxatie congenitala la sold. Fata a fost supusa in total la 11 interventii chirurgicale, fiindu-i implantat un dispozitiv ceramic, care nu era omologat. Operatiile nu au reusit insa, iar fata a ajuns imobilizata la pat. (V.E.)

Leave a Reply