Primarul Timisoarei anunta ca isi asuma decizia nepopulara de dublare a facturii la caldura. „Incercam din rasputeri sa tinem termoficarea in picioare, chiar si intr-un sistem de avarie”

Dominic Fritz, primarul german al Timisoarei, revine in spatiul public cu un nou mesaj, dupa cel in care a explicat ratiunile logice ale mutarii sale intr-o vila de aproape 300.000 de euro, si explica abonatilor la reteaua de termoficare a orasului ca este imperios necesar ca factura la caldura sa se dubleze.


Pozand in „politistul bun”, Dominic Fritz spune ca nu a fost de acord cu triplarea facturii la caldura, asa cum a propus Colterm (o societate a primariei, deci aflata tot in subordinea primarului), ci considera ca dublarea tarifelor ar fi suficienta pentru a tine termoficarea in picioare.

De asemenea, noul primar nu scapa ocazia de a-l ataca, din nou, pe vechiul primar, Nicolae Robu, pe care-l considera lipsit de onestitate fata de timisoreni, pentru ca nu spune nimic despre faptul ca a lasat datorii de peste 70 milioane de lei la E.ON si alte datorii, de inca 230 milioane de lei, la alti furnizori.

Iata comunicatul despre necesitatea dublarii facturii la caldura emis de Dominic Fritz:

Colterm a propus triplarea tarifului de termoficare pentru abonatii sai, in contextul cresterii masive a pretului la gaze naturale.

Avand in vedere impactul pe care o asemenea masura il va avea asupra timisorenilor, voi propune Consiliului Local sa limiteze aceasta propunere a Colterm la o dublare a tarifului.

Sunt absolut constient ca nici aceasta nu este o decizie populara, dar mi-o asum ca o parte a unei solutii necesare si responsabile in situatia de fata. Sunt cateva argumente care sa justifice aceasta masura:

  1. Nicio companie nu poate supravietui daca este fortata sa vanda la un pret mai mic decat o costa sa produca. Este baza economiei de piata.

  2. Solidaritatea timisorenilor, prin subventionarea termoficarii din bugetul local, este limitata nu doar de lege (subventia fiind plafonata), ci si de realitatea matematica. Am ajuns la un punct in care, chiar daca am da toti banii din bugetul local la Colterm pentru subventie, tot nu ar ajunge sa acopere pretul gazului.

  3. Solutia din trecut pentru a acoperi diferenta intre tarif si cost real, folosita la preturi de productie mult mai mici decat azi, a fost sa faca datorii la furnizor. Pentru ca nu a vrut sa acopere factura nici din bugetul local, nici din tariful pentru populatie, fosta administratie ne-a lasat peste 70 milioane datorii la E.On si inca 230 milioane de datorii la alti furnizori si la stat. De asemenea, a cumparat si certificatele CO2 din 2019 cu un credit pe care trebuie sa-l stingem in acest an. Nu doar ca trebuie sa platim aceste datorii acum, ci trebuie sa facem si plata in avans si nu mai putem rostogoli costurile termoficarii la nesfarsit in viitor.

  4. Discursul PNL spune ca eu imi doresc sa crestem tariful ca sa platim amenda pe care Colterm a primit-o pentru ca nu a mai avut bani sa cumpere suficiente certificate CO2. O adevarata aberatie si o lipsa onestitate fata de timisoreni. Amenda la care face referire PNL este momentan suspendata de instanta. Costurile de productie calculate de Colterm, care au dus la majorarea tarifului, nu includ nici amenda nici datoriile istorice.

  5. Suntem in pline negocieri, iar pentru a putea negocia mai departe cu furnizorii de gaze naturale si carbune avem nevoie sa demonstram predictibilitate financiara, fapt care in toti anii trecuti a fost ignorat cu desavarsire. Majorarea tarifului arata ca vrem sa rezolvam criza pe baza unor cifre reale care vor imbunatati cash-flow-ul la Colterm. Calea populista – “nu majoram tarifele!” – nu rezolva nimic si nu aduce furnizorii la masa.

  6. Este in continuare o realitate matematica care se aplica la nivelul intregii tari: costurile pentru termoficare nu vor putea fi niciunde in Romania suportate doar de populatie si de bugetele locale, sumele fiind mult prea mari. Sper sa avem in cel mai scurt timp un Guvern plin cu care sa putem discuta.

  7. Stiu ca si o dublare a tarifului va depasi posibilitatile financiare pentru multi timisoreni. Am incredere ca Legea consumatorului vulnerabil va atenua din efectele acestei decizii si sper ca viitorul guvern va lua masuri suplimentare pentru populatie.

  8. Deciziile populare menite sa peticeasca problemele pe termen scurt, rareori sunt cele responsabile, cu efecte benefice pe termen lung. Eu trebuie sa aleg calea responsabila. Si nu pot sa fiu decat sincer cu timisorenii: va urma o iarna foarte grea pentru Timisoara si pentru Romania. Incercam din rasputeri sa tinem termoficarea in picioare, chiar si intr-un sistem de avarie. Impreuna cu echipa mea vom face tot ce tine de noi pentru binele tuturor timisorenilor, indiferent daca sunt sau nu racordati la Colterm.” (Mara Ion)

Leave a Reply