BREAKING! Certificatul verde, obligatoriu pentru angajatii de la stat. Senatorii juristi au admis proiectul care prevede suspendarea contractului de munca pentru cei care refuza prezentarea documentului

Comisiile Senatului au admis, marti seara, introducerea certidicatului verde pentru angajatii de la stat. Documentul va fi obligatoriu in toate institutiile din Romania. Senatorii juristi au admis proiectul prin care certificatul verde devine obligatoriu. Sedintele celor doua comisii, care s-au desfasurat initial separat, au fost intrerupte de parlamentari de la AUR.


Sedinta a fost reluata, la ea participand fizic senatori PNL, USR si UDMR. De asemenea, AUR a participat la sedinta comuna a celor doua comisii cu un grup de deputati si senatori.

Potrivit formei initiatorilor, parlamentari de la PNL si UDMR, propunerea legislativa stipuleaza ca certificatul atesta indeplinirea uneia dintre urmatoarele conditii: trecerea a cel putin 10 zile de la vaccinarea cu schema completa impotriva virusului SARS-CoV-2; trecerea prin boala si incadrarea intre a 15-a si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu acest virus si rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR (valabilitate 72 ore) sau antigen rapid (48 de ore).

Dispozitiile privind certificatul verde se aplica autoritatilor, institutiilor publice si de interes public, de utilitate publica si celorlalte unitati publice, centrale si locale, regiilor autonome, operatorilor economici care isi desfasoara activitatea in cladiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan.

Printre domeniile incluse in proiect sunt educatia, sanatatea, dar si Parlamentul. Prevederile nu se aplica autoritatilor si institutiilor din cadrul autoritatii judecatoresti.

Certificatul verde va fi obligatoriu pe perioada starii de alerta. Obligativitatea va intra in vigoare la 15 zile de la publicarea legii in Monitorul Oficial.

In cazul obtinerii certificatului verde prin testare, costul testului revine angajatului. Exceptie vor face persoanele care au contraindicatii medicale si nu se pot vaccina, testarea lor fiind platita de angajator.

Pentru cei care refuza sa arate certificatul verde se suspenda de drept contractul de munca, fara plata drepturilor salariale, pentru o perioada de 30 de zile. Daca dupa cele 30 de zile, daca angajatul nu prezinta certificatul verde, va fi dat afara.

George Simion – dupa ce s-a votat, in comisii, obligativitatea certificatului verde pentru bugetari – a sustinut ca, in conditiile in care doar 40% din populatie este vaccinata, Romania risca sa ajunga in blocaj, pentru ca medicii, de exemplu, nevaccinati, nu vor mai avea voie sa trateze pacientii.

Au votat noaptea ca hotii! Au obtinut un vot majoritar in Comisiile juridice si de sanatate ale Senatului. Ne vom lupta cu ei si le vom arata romanilor cine le vrea raul. Majoritatea romanilor nu sunt vaccinati, iar astfel se fac jocurile dusmanilor Romaniei, poate Ungariei, poate Rusiei. Nu avem medici si o sa fie dati afara, o sa li se intrerupa contractul celor care nu vor sa isi faca acest certificat. Este absurd, este impotriva Constitutiei. Este o majoritate PNL-USR-UDMR. Va pune Romania pe butuci, incalca drepturile elementare”, a spus George Simion la emisiunea lui Victor Ciutacu, la Romania TV.

Leave a Reply