PSD revine in forta la guvernare! Sorin Grindeanu a anuntat ca, de astazi, se negociaza intrarea la guvernare alaturi de PNL, UDMR si minoritati

Sorin Grindeanu, prim-vicepresedintele PSD, a anuntat, dupa sedinta social-democratilor, de astazi, ca acestia au decis sa negocieze intrarea la guvernare cu PNL si UDMR si sustinuti de minoritati. Totodata, acesta a vorbit despre masurile pe care le va propune PSD pentru programul de guvernare, inclusiv o echipa de negociere pentru revizuirea Constitutiei.


„In Consiliul Politic National am luat decizia, in unanimitate, ca PSD va incepe negocierile cu PNL, UDMR, minoritati.

Vor fi patru echipe de negociere: o echipa la nivel politic din care va face parte presedintele partidului, cei doi vicepresedinti, presedintele Consiliului National, secretarul general al partidului si vicepresedintele Mihai Tudose; o echipa care va lucra pe un acord politic, coordonata de secretarul general al partidului, Paul Stanescu; o echipa care va lucra pe program de guvernare, coordonata de mine si una pentru revizuirea Constitutiei, coordonata de senatorul PSD Robert Cazanciuc.

Consiliul Politic National si-a dat acordul pentru ca suntem deschisi sa negociem pentru a urgenta rezolvarea problemelor romanilor. Nu a fost absolut nicio discutie despre functiile politice”, a afirmat Sorin Grindeanu, la sediul PSD.

Masuri pe care PSD le vede pe termen scurt.

Gestionarea pandemiei

  1. Testare extinsa si vaccinare;

  2. Restabilirea increderii in autoritati prin aducerea urgenta in prima linie a specialistilor in sanatate;

  3. Masuri legislative pentru combaterea pandemiei;

  4. Sustinerea campaniei de vaccinare printr-o campanie onesta fata de populatie.

Masurile legate de preturile la utilitati

  1. Plafonarea preturilor;

  2. Compensarea facturilor la energie electrica si gaz pentru consumatorii casnici, dar si pentru IMM-uri, astfel incat ponderea cheltuielilor cu energia sa fie similara cu luna decembrie 2020;

  3. Asigurarea subventiei la gigacalorie la un nivel echilibrat, astfel incat sa se asigure aceeasi pondere in factura finala cu cea avuta in decembrie 2020.

Educatie

  1. Asigurarea prin toate mijloacele a posibilitatii desfasurarii cursurilor in regim fizic, ceea ce inseamna testare;

  2. Backup pentru scolile care nu indeplinesc conditiile de desfasurare a orelor cu prezenta fizica in sistem de siguranta, anume operationalizarea sistemului de predare hibrid;

  3. Descentralizarea reala a deciziilor privind inchiderea unitatilor de invatamant la nivelul consiliului de administratie al scolii cu avizul autoritatilor de sanatate publica si consultarea tuturor facturilor implicati.

Pensii si alocatii

  1. Aplicarea imediata a legii 127/2019 cu indexarea de la 1 decembrie a pensiilor cu 11% si cresterea indemnizatiei sociale minime cu 200 de lei la 1000 de lei pe luna;

  2. Cresterea alocatiilor pentru copii de la 1 decembrie la nivelul stabilit prin legea 14/2020.

Salariul minim

  1. De la 1 ianuarie 2022, cresterea salariului minim pentru studii generale, de la 2.550 de lei si celor de la 2.600 de lei pentru studii superioare;

  2. De la 1 iulie 2022, cresterea salariului minim pentru studii generale la 2.740 de lei si la 3.000 de lei pentru studii superioare.

Termenul va fi definitivat dupa discutii cu partenerii sociali si mediul de afaceri.

„S-a discutat si despre un calendar pentru eliminarea discrepantelor aparute in urma neaplicarii legii salarizarii unitare si va fi prezentat in 90 de zile. Tot ce v-am spus se sustine bugetar”, a mai spus Grindeanu.

Presedintele PNL, Florin Citu, a declarat, luni, ca planul de reforme de la Guvern nu se va schimba, inclusiv PNRR, facand referire la propunerile PSD pentru masurile care sa fie introduse in programul de guvernare. Acesta spune ca propunerea de premier este, conform deciziei din partid, presedintele PNL iar „directia de guvernare nu are nicio legatura cu partenerul, daca noi ne mentinem obiectivele noastre.” (M.I.)

 

Leave a Reply