Germania anunta cele mai severe restrictii de la inceputul pandemiei, dupa ce a inregistrat peste 50.000 de cazuri de imbolnaviri intr-o zi

Germania este afectata de cel mai agresiv val al pandemiei de Covid-19, inregistrand peste 50.000 de cazuri noi, un record absolut. In acest context, autoritatile de la Berlin au decis impunerea primelor masuri pentru a stopa raspandirea virusului SARS-CoV-2. Incepand de luni, Berlinul interzice persoanelor nevaccinate accesul in  mai multe spatii interioare, precum restaurante, baruri, saloane de coafura si sali de sport.


In conformitate cu noile reguli impuse, doar persoanele care au fost vaccinate complet si cele care pot dovedi ca s-au vindecat de aceasta boala pot avea acces in spatii de agrement si alte locuri, relateaza AFP. Aceasta decizie a fost luata ca urmare a ”numarului crescut de cazuri de coronavirus” si a ”presiunii in crestere asupra unitatilor de terapie intensiva”, a explicat, intr-un comunicat, Senatul din Berlin.

Teatrele, muzeele si evenimentele in aer liber care gazduiesc peste 2.000 de persoane, cum ar fi meciurile de fotbal, nu vor fi accesibile pentru adultii nevaccinati. Minorii si adultii care nu pot fi vaccinati impotriva Covid-19 din motive de sanatate nu vor fi afectati de aceste noi restrictii, un test negativ fiind suficient pentru acestia.

Intre timp, companiile au fost incurajate sa le solicite angajatilor sa lucreze mai mult de acasa si sa limiteze prezenta la birou la 50% din personal.

Masurile anuntate de Senatul din Berlin sunt printre cele mai severe luate vreodata in Germania, care a doborat in mod repetat in ultimele zile recordul de noi infectii zilnice cu coronavirus, mai scrie sursa citata de Agerpres.

Germania a inregistrat, joi, 11 octombrie, un numar record de noi infectari cu Covid-19, raportand 50.196 de cazuri suplimentare in 24 de ore, potrivit institutului sanitar Robert Koch, un indicator al severitatii valului epidemic care a lovit tara, informeaza AFP.

Este pentru prima data cand pragul de 50.000 de cazuri noi zilnice este depasit de la inceputul pandemiei dupa ce Germania a inregistrat un numar record de infectari in ultimele zile. Numarul de decese in 24 de ore a crescut, joi, la 235.

Cancelarul german Angela Merkel, aflata la final de mandat, a catalogat miercuri drept ”dramatica” recrudescenta infectarilor pe teritoriul tarii, devenita considerabila din luna octombrie.

“Pandemia s-a propagat din nou intr-o maniera dramatica”, a deplans purtatorul de cuvant al cancelarului, facand apel la autoritatile sanitare regionale competente sa ia noi masuri pentru a tine situatia sub control. Totodata, presiunea este in crestere asupra unitatilor spitalicesti.

Cresterea accentuata a numarului de cazuri este atribuita ratei relativ slabe de vaccinare a populatiei Germaniei, putin peste 67%.

Mai multe dintre landurile afectate, cum ar fi Saxonia, Bavaria si, cel mai recent, Berlin au introdus noi restrictii vizand persoanele nevaccinate, primele afectate de aceasta revenire a pandemiei.

Astfel, incepand de luni, Berlinul va interzice persoanelor nevaccinate accesul in restaurantele fara terase, baruri, sali de sport si saloane de coafura.

Accesul in aceste locuri publice nu va mai fi permis cu un test negativ daca posesorii nu sunt vaccinati sau nu pot dovedi ca au trecut prin boala.

In total, de la debutul pandemiei, in Germania au fost infectate cu Covid-19 aproape 4,9 milioane de persoane. (G.G.)

Sursa: AFP

Leave a Reply