Asistenta medicala retinuta de procurori, fiind acuzata de “tranzactionarea” adeverintelor de vaccinare. Simularea imunizarii, prin eliminarea serul in vata, costa intre 500 si 1.500 de lei

Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj a anuntat, joi dimineata, ca o asistenta medicala dintr-un cabinet de familie este urmarita penal pentru luare de mita si fals intelectual pentru ca ar fi eliberat, contra unor sume de bani, certificate false de vaccinare impotriva Covid-19.


Femeia ar fi incasat intre 500 si 1.500 lei de la fiecare pacient caruia ar fi trebuit sa-i administreze serul anti-coronavirus, dar care era eliminat in tampoane de vata.

In 10 noiembrie, procurorii au desfasurat perchezitii la domiciliul suspectei si la cabinetul medical in cadrul caruia isi desfasoara activitatea.

VEZI comunicatul integral:

La data de 09.11.2021, procurorul din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de o suspecta, asistenta medicala, pentru savarsirea, in forma continuata, a infractiunilor de luare de mita, prevazute de art. 289 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, fals informatic, prevazuta de art. 325 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal si fals intelectual in forma continuata, prevazuta de art. 321 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal.

Din materialul probatoriu administrat pana in prezent a rezultat ca suspecta, in calitate de asistenta medicala in cadrul Cabinetului medical de familie din comuna …, judetul Gorj, avand ca atributii de serviciu administrarea la cerere a dozelor de vaccin anti Covid-19, introducerea in sistemul informatizat a datelor persoanelor vaccinate si eliberarea adeverintelor de vaccinare (activitati reglementate de Ordinul nr. 645/501/2021 al Ministrului Sanatatii), a pretins si primit cu titlu de mita atat direct, cat si prin intermediari, diferite sume de bani, intre 500 si 1.500 de lei de persoana, de la mai multe persoane, pentru a-si incalca atributiile de serviciu, a nu administra dozele de vaccin, introducand in sistemul informatizat date informatice necorespunzatoare adevarului, privind vaccinarea mai multor persoane, in scopul de a produce consecinte juridice, eliberand in fals mai multe adeverinte de vaccinare, consemnand in mod necorespunzator adevarului ca persoanele respective ar fi fost vaccinate, dupa cum urmeaza:

In data de 20.09.2021 a introdus in evidenta informatizata datele pentru sapte persoane si a emis in fals sapte adeverinte de vaccinare, fara ca operatiunea de vaccinare sa fie realizata efectiv.

In aceeasi zi a pretins si primit cu titlu de mita de la doua persoane, in incinta cabinetului medical, sume de bani, pentru a nu-si indeplini atributiile de serviciu, respectiv pentru a introduce datele de identitate ale persoanelor respective in evidenta informatizata si a emite in fals adeverinte de vaccinare, fara a administra dozele de vaccin anti Covid-19.

In data de 21.09.2021 a introdus in evidenta informatizata datele pentru doua persoane si a emis in fals doua adeverinte de vaccinare, fara ca operatiunea de vaccinare sa fíe realizata efectiv.

In aceeasi zi a pretins si primit cu titlu de mita, in incinta cabinetului medical, sumele de cate 1.000 lei, de la doua persoane, pentru a nu-si indeplini atributiile de serviciu, respectiv pentru a introduce datele de identitate ale persoanelor respective in evidenta informatizata si a emite in fals adeverinte de vaccinare, fara a administra dozele de vaccin anti Covid-19.

In data de 30.09.2021 a introdus in evidenta informatizata datele pentru o persoana si a emis in fals o adeverinta de vaccinare, fara ca persoana respectiva sa fíe prezenta in incinta cabinetului medical, fiind prezentata doar o copie a  actului de identitate apartinand acesteia.

In aceeasi zi a pretins si primit cu titlu de mita, de la o alta persoana, intermediar, in incinta cabinetului medical, suma de 1.500 lei, pentru a nu-si indeplini atributiile de serviciu conform celor mentionate mai sus.

In data de 12.10.2021 a introdus in evidenta informatizata datele pentru sase persoane si a emis in fals sase adeverinte de vaccinare, fara a administra dozele de vaccin anti Covid-19, simuland administrarea acestora, prin eliminarea serului in vata.

In aceeasi zi a pretins si primit cu titlu de mita, de la o alta persoana, intermediar, in incinta cabinetului medical, suma de 2.000 lei, pentru a nu-si indeplini atributiile de serviciu conform celor mentionate mai sus.

In cursul zilei de 10.11.2021 s-au desfasurat perchezitii la domiciliul suspectei si la cabinetul medical in cadrul caruia isi desfasoara activitatea.
Activitatile de urmarire penala au fost desfasurate in cauza de procurorul din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj, cu sprijinul organelor de cercetare ale politiei din cadrul Directiei Generale Anticoruptie Bucuresti, Directiei Generale Anticoruptie – Serviciul Judetean Gorj, Inspectoratului Judetean de Politie Gorj, Politiei Orasului Turceni si Directiei de Operatiuni Speciale – Serviciul Operatiuni Speciale Gorj.

Totodata, procurorul a dispus retinerea preventiva a suspectei pentru 24 de ore, incepand cu data de 11.11.2021, orele 00,30.

Ancheta continua, pentru stabilirea adevarului si tragerea la raspundere a persoanelor vinovate de savarsirea de infractiuni, urmanand ca in cauza sa fie dispuse in continuare masurile legale, care se impun. (I.P.)

Leave a Reply