Avocatii se plang ca intampina probleme in accesarea creditelor bancare! Consiliul Baroului Bucuresti cere lamuriri daca bancile au vreo problema cu veniturile realizate de avocati

Avocatii din Baroul Bucuresti, si nu numai, intampina dificultati in procedura accesarii unor credite bancare, motiv pentru care Consiliul Baroului Bucuresti a solicitat Asociatiei Romane a Bancilor sa precizeze daca exista o reglementare interna a sistemului bancar prin care veniturile realizate de avocati reprezinta sau nu dovezi de incadrare in criteriile de acordare a creditelor.


Asociatia Romana a Bancilor a precizat, intr-un raspuns la solicitare, ca activitatea de creditare desfasurata de sistemul bancar din Romania este guvernata de multiple reguli provenind atat din legislatia nationala, cat si din cea internationala, aceste reguli regasindu-se in legi, ordine, ghiduri, instructiuni, regulamente, etc.

In esenta, nu exista o reglementare aplicabila la nivelul sistemului bancar, emisa de catre Banca Nationala a Romaniei, in care sa se stipuleze explicit faptul ca “veniturile realizate de avocati reprezinta sau nu dovezi de incadrare in criteriile de acordare a creditelor solicitate de avocati la liber profesionisti”, avand in vedere faptul ca legislatia bancara trateaza de cele mai multe ori fara distinctie segmentul persoanelor fizice si pe cel al persoanelor care desfasoara activitati independente (incluzand aici si activitatile liberale – avocatura, etc.).

In concluzie, fiecare institutie financiara, banca sau IFN, isi stabileste prin normele interne, in baza reglementarilor emise de catre Banca Nationala a Romaniei, modalitatea de creditare a persoanelor fizice, persoanelor fizice autorizate si a celor care desfasoara activitati liberale.

Avocatii din  Baroul Bucuresti, care intampina probleme in procedura de acordare a unor credite, sunt invitati sa semnaleze Consiliului Baroului, punctual, natura dificultatilor pe care le intampina intr-o astfel de procedura. (I.P.)

Sursa: justnews.ro

Leave a Reply