Directorul interimar al Societatii de Transport Public Timisoara anunta cresterea pretului la bilete cu 62% si concedieri de personal

Societatea de Transport Public Timisoara a transmis catre Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Societatea Metropolitana de Transport Timisoara propunerile de tarife pentru calatoriile in Timisoara si in zona metropolitana. Noile tarife propuse sunt de 4 lei pentru un bilet unic de calatorie si de 130 de lei pentru un abonament general pe 30 de zile si urmeaza sa intre in vigoare doar dupa aprobarea de catre SMTT si Consiliul Local Timisoara.


Ajustarea tarifelor de calatorie este determinata de cresterea semnificativa a preturilor pentru energie electrica si combustibil, piese de schimb pentru mijloacele de transport in comun, gaz metan si de cresterea anuala a inflatiei. De asemenea, efectele crizei epidemiologice, care a inceput in luna martie a anului 2020, au un impact negativ semnificativ asupra veniturilor.

Astfel, cheltuielile de combustibilul au crescut de la 6,03 milioane, in 2016, la 10,7 milioane in 2021, cele de energia electrica de la 3,9 milioane, in 2016, la 11,2 milioane in 2021, iar cele pentru gaze naturale de la 414.800 de lei, in 2016, la peste un milion de lei in 2021.

In perioada scursa de la data ultimei ajustari a tarifelor la abonamente, nivelul cheltuielilor a crescut semnificativ, atat prin cresterea preturilor la utilitati, piese de schimb si manopera, cat si ca urmare a cresterii volumului prestatiei, prin introducerea mai multor curse in scopul diminuarii timpilor de asteptare in statii.

„Societatea nu poate functiona si in anii urmatori bazandu-se in mare parte pe subventiile acordate de Primaria Timisoara. In paralel cu acest plan de ajustare a tarifelor am lucrat si la unul de restructurare a companiei, pentru a eficientiza activitatea si pentru a scadea din costurile salariale.

Astfel, in perioada urmatoare vom propune desfiintarea a 150 – 200 de posturi reprezentand personal auxiliar, fara legatura directa cu activitatea de transport.

Restructurarea nu ii va viza pe cei care fac parte din personalul de bord (soferi si vatmani) si pe cei care se ocupa in prezent de mentenanta mijloacelor de transport in comun. Vom asigura astfel ca putem pastra un nivel salarial competitiv si, in acelasi timp, ne vom asigura ca frecventa curselor de transport public nu va fi afectata”, a declarat Patriciu Malin Ruset, directorul interimar al STPT.

In prezent, tariful pentru un abonament general este de 93 de lei, tarif care se aplica din data de 15.07.2009, in timp ce tarifele celorlalte titluri de calatorie (abonamente si bilete) se aplica incepand cu data de 01.05.2018, iar biletul unic, care este valabil 60 de minute, introdus prin HCL 324/14.06.2019, inlocuieste biletul pentru o calatorie de 2,5 lei la acelasi tarif de 2,5 lei. (Bradu Cosmin, purtator de cuvant STPT)

Leave a Reply