Executor judecatoresc trimis dupa gratii! 6 ani si jumatate de inchisoare pentru executari silite ilegale in valoare de 1,5 milioane de lei

Inalta Curte de Casatie si Justitie a pronuntat verdictul definitiv in dosarul fostului executor judecatoresc Nicolae Gagiu, din Targu Jiu, care a fost trimis in judecata de procurorii DNA, pentru abuz in serviciu si spalare de bani, fiind acuzat ca a prejudiciat Complexul Energetic Oltenia cu aproximativ 1,5 milioane de lei.


Potrivit DNA, in perioada 2015 – noiembrie 2020, Nicolae Gagiu, in calitate de executor judecatoresc, prin actele intocmite cu incalcarea prevederilor legale, in contextul desfasurarii a trei proceduri de executare silita, ar fi cauzat debitorului Societatea Complexul Energetic Oltenia SA un prejudiciu in valoare de 1.485.325 lei lei, concomitent cu obtinerea pentru sine a unui folos necuvenit in acelasi cuantum.

In rechizitoriu se arata ca, prin deciziile instantelor, s-a dispus in mod definitiv intoarcerea la debitor a sumelor executate silit de catre executorul judecatoresc, insa Nicolae Gagiu a transferat si ulterior a retras din contul de consemnare, in interes personal, suma mentionata.

Astfel, dupa ce Curtea de Apel Craiova l-a condamnat la 10 ani si sase luni de inchisoare, judecatorii Inaltei Curti s-au dovedit mai iertatori si, dupa admiterea apelului, au redus pedeapsa la 6 ani si jumatate de inchisoare.

Mandatul de executare a fost pus in aplicare, deja, de politistii gorjeni. „La data de 16 noiembrie a.c., politisti din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale au pus in executare un mandat de executare a pedepsei inchisorii emis de Curtea de Apel Craiova, pe numele unui barbat de 61 de ani, din municipiul Targu Jiu, condamnat la o pedeapsa de 6 ani si 6 luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu“, se arata intr-un comunicat al IPJ  Gorj.

Judecatorii instantei de apel au mentinut si pedeapsa complementara aplicata inculpatului, constand in interzicerea exercitarii drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si dreptul de a exercita functia de executor judecatoresc pe o perioada de 5 ani. (V.E.)

Leave a Reply