Nominalizat la functia de ministru al Sanatatii, Alexandru Rafila a dezvaluit data exacta cand valul 5 al pandemiei va „ataca” Romania

Medicul virusolog Alexandru Rafila, reprezentantul Romaniei la Organizatia Mondiala a Sanatatii, politician nominalizat la functia de ministru al Sanatatii in Guvernul PSD-PNL-UDMR, avertizeaza ca Romania va intra in valul 5 al pandemiei de coronavirus dupa jumatatea lunii ianuarie 2022, astfel ca vor trebui luate din nou masuri nepopulare.


Este important ca ele sa fie luate mult mai prompt si pe baza recomanarilor specialistilor, iar totul trebuie explicat cat mai bine oamenilor, spune el.

„In urmatoarele 90 de zile, ar fi bine sa vaccinam 3 milioane de persoane. Rezistenta la imbolnavire trebuie sa fie suficient de mare ca valul 5 sa fie mult mai usor”, a declarat Alexandru Rafila, intr-o emisiune a televiziunii Aleph News.

Rafila a spus ca, in Europa de Vest, valul 5 deja se manifesta. Romania este in descresterea rapida a valului 4, dar, dupa 15 ianuarie 2022, este posibila o noua crestere importanta.

Perioada dificila in Romania va incepe la jumatatea lui ianuarie 2022. Pe 15 ianuarie 2022 vom intra in valul 5. In Ianuarie 2022 va trebui sa luam masuri. OMS va face public raportul pe Romania. Trebuie sa ne hotaram ce vrem cu copiii nostri. Primul lucru: parintii sa se vaccineze ei. Trebuie sa se incurajeze testarea in scoli.

Accesul la vaccinare trebuie sa existe si la copii. Copiii insa fac forme usoare ale bolii. Eu sunt de acord cu vaccinarea copiilor. Vaccinarea copiilor este o posibilitate, dar nu este o prioritate. Ca sa vaccinezi copiii, primul lucru trebuie sa convingi parintii. Doza 3 este recomandata pentru ca dupa 6 luni de la vaccinare imunitatea este redusa. Prioritatea trebuie sa fie a celor care n-au primit acum vaccin”, spune Rafila, vorbind de valul 5.

Alexandru Rafila a declarat ca nu este de acord ca testarea si spitalizarea sa fie platita de pacienti bolnavi de noul coronavirus: „Credeti ca o urgenta, o persoana cu boala transmisibila, nu va fi primita in spital? Nu se poate lucrul acesta decat in imaginatia initiatorilor. Toti cetatenii au acces la servicii de sanatate. I-am explicat domnului Citu ca asta va mari mortalitatea. Eu nu sunt de acord cu programul incurajarii deceselor la domiciliu”, a precizat viitorul ministru al Sanatatii. (G.G.)

Leave a Reply