Facturile timisorenilor la caldura si apa calda trebuie dublate! Consilierul local Radu Toanca il cearta pe primarul Dominic Fritz: „Executivul Primariei nu a avut curajul sa supuna la vot in Consiliul Local noul pret!”

Administratia Fritz ar pagubi societatea de termoficare a Timisoarei, Colterm SA, cu un milion de lei pe zi, este acuzatia dura cu care consilierul local PSD Radu Toanca revine in atentia publica. Dupa ce a fost laudat de parlamentarii partidului ca a sesizat vicierea votului in cazul proiectului privind majorarea taxelor si impozitelor in Timisoara, pentru anul 2022, demers justitiar care a dus la revocarea HCL, Radu Toanca si-a reluat atacurile impotriva administratiei USL a orasului si, prin intermediul unui mesaj postat azi pe Facebook, acuza faptul ca noul pret al gigacaloriei inca nu se regaseste in facturile timisorenilor.


Paradoxal, de aceasta data, consilierul PSD atrage atentia ca Dominic Fritz inca n-a avut curajul sa supuna la vot in Consiliul Local majorarea facturilor la caldura, dupa ce tocmai s-a zbatut ca impozitele si taxele timisorenilor sa nu fie majorate ilegal. Cine sa mai inteleaga strategiile de comunicare ale alesilor locali…

Iata mesajul postat de Radu Toanca pe pagina sa de socializare, in care pledeaza pentru facturi mai mari la caldura livrata de Colterm:

”In data de 13 octombrie a.c. a ajuns pe masa primarului Dominic Fritz o adresa oficiala cu noul pret al gigacaloriei in Timisoara – vizata de Autoritatea Nationala in domeniul Energiei (ANRE) – care calcula o crestere de la 486 de lei la pretul de 990 de lei. Nu comentez daca formula de calcul a fost corecta sau nu (mai ales ca existau variante ale unor specialisti care demonstreaza ca pretul real al unei gigacalorii este de fapt 1.600 de lei!), ea a avut girul ANRE si trebuia sa intre intr-un circuit administrativ legal de avizare sau de respingere.

Cert este faptul ca Executivul Primariei nu a avut curajul sa supuna la vot in Consiliul Local noul pret (de fapt proiectul de hotarare a fost retras de doua ori de pe ordinea de zi) desi avea la indemana si ultima necunoscuta financiara care putea influenta calculul – ajutorul guvernamental in valoare de 54 de milioane de lei”, dezvaluie Radu Toanca.

In opinia sa, blocarea majorarii prtului la caldura ar avea cateva consecinte grave.

„Prejudicierea bugetului Colterm cu circa 30 de milioane de lei / lunar, suma rezultata din diferenta de pret la gigacalorie (21.500.000 de lei) si pierderea subventiei de stat pentru acoperirea diferentei de pret la gaze naturale, reglementata legal de Parlament (8.500.000 lei).

Incalcarea si sfidarea tuturor normativelor legale in vigoare, care prevad ca numai Consiliu Local poate stabili daca alege sa mareasca sau nu pentru o comunitate locala pretul la gigacalorie.

Perspectiva sumbra pentru primarul Fritz si Executiv de a li se imputa pe persoana fizica acest prejudiciu – care creste zilnic cu un milion de lei – de catre Adunarea Creditorilor Colterm care va dori, indiferent de forma legala, sa isi recupereze macar o parte din sutele de milioane de lei pe care societatea de termoficare le datoreaza.

Numirea unui activist politic din Giroc – paralel cu domeniul energetic – in functia de administrator special la Colterm, ascunderea gunoiului sub pres in ceea ce priveste pretul actual al gigacaloriei, obsesia administratiei Fritz – aproape bolnavicioasa – de a nu pierde controlul la aceasta firma pe care a bagat-o in insolventa, arata ca oamenii noi nu au putut livra orasului solutii administrative, manageriale si economice mature si coerente. Useristii au ramas incremeniti in proiect, dependenti exclusiv de lozincile si marketingul de campanie, iar toate domeniile publice pe care au incercat sa le “reformeze” sunt compromise, unele iremediabil, cum este si cazul Colterm!”, conchide consilierul PSD Timis. (Mara Ion)

Leave a Reply