Un medic si patru intermediari, trimisi in judecata pentru primirea a 335 de spagi! La perchezitii, procurorii DNA au identificat peste 2,4 milioane de lei

Procurorii DNA Oradea au dispus, astazi, trimiterea in judecata a inculpatei Ana Gut, la data faptelor medic expert al asigurarilor sociale, angajata a Casei Judetene de Pensii Bihor – Serviciul de expertiza medicala a capacitatii de munca, care este acuzata de savarsirea infractiunii de luare de mita in forma continuata (334 acte materiale). De asemenea, alte patru persoane, fara calitate oficiala, au fost trimise in fata judecatorilor pentru complicitate la luare de mita.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut in esenta urmatoarea stare de fapt:


Inculpata Gut Ana, in calitatea mentionata, in perioada 11 mai – 15 iunie 2015, ar fi primit, in mod repetat (de 334 ori), de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul sau medical, sume de bani (in valoare de 51.970 lei si 3.330 euro), care nu i se cuveneau, in legatura cu indeplinirea unor acte care intrau in indatoririle sale de serviciu, respectiv in legatura cu intocmirea deciziilor medicale asupra capacitatii de munca a persoanelor care solicitau incadrarea intr-un grad de invaliditate, efectuarea revizuirii medicale a pensionarilor de invaliditate aflati in evidenta, intocmirea formularelor de concluzii medicale la revizuire ori referitoare la concediile medicale (prelungirea concediului medical peste 90 de zile si propunerea prelungirii concediului medical peste 180 de zile).

De situatia mentionata a profitat si inculpata Cosa Violeta Dorina, care in perioada 11 mai – 15 iunie 2015, in calitate de asistent medical, angajata la cabinetul medicului Gut Ana din cadrul aceleiasi institutii, ar fi primit, in mod repetat, de la persoanele care s-au prezentat la cabinet, sume de bani care nu i se cuveneau, in legatura cu indeplinirea unor acte care intrau in indatoririle sale de serviciu si de asemenea, ar primit de la inculpata Gut Ana, in mod repetat, sume de bani despre care stia ca reprezinta o parte din sumele pe care medicul le primise in mod necuvenit.

Cu inculpata Cosa Violeta Dorina, asistenta medicala, angajata a Casei Judetene de Pensii Bihor – Serviciul de expertiza medicala a capacitatii de munca in cadrul cabinetului medicului asigurarilor sociale Gut Ana, procurorii au incheiat, in prezenta avocatului, un acord de recunoastere a vinovatiei, aceasta recunoscand comiterea infractiunilor de luare de mita, in forma continuata (36 acte materiale) si complicitate la infractiunea de luare de mita, in forma continuata (23 acte materiale). Acordul prevede o pedeapsa de doi ani si opt luni inchisoare cu suspendare.

In prezenta cauza au fost identificati 14 intermediari, persoane fara calitate speciala care, in perioada 11 mai – 15 iunie 2015, ar fi ajutat-o pe inculpata Gut Ana sa primeasca diferite sume de bani care proveneau de la beneficiarii de decizii medicale. Dintre acestia, patru au fost trimisi in judecata prin prezentul rechizitoriu.

Cu alti 10 dintre inculpati, intrucat au recunoscut faptele de complicitate la luare de mita retinute in sarcina acestora si au solicitat incheierea acordului de recunoastere a vinovatiei, in cauza au fost incheiate 10 acorduri, pentru pedepse cuprinse intre doi ani si doi ani si sapte luni inchisoare cu suspendare.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza si de a se dispune confiscarea extinsa cu privire la mai multe sume de bani (2.427.255 lei identificate la perchezitiile domiciliare) si asupra actiunilor / instrumentelor financiare / bunurilor puse sub sechestru. (I.P.)

Leave a Reply