Conditiile de intrare in Romania, modificate din nou! VEZI ce categorii de persoane nu intra in carantina, indiferent din ce tara vin

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a modificat, astazi, din nou, conditiile de intrare in Romania, la doar cateva zile de la adoptarea lor. Astfel, CNSU a decis sa reduca perioada de carantina pentru persoanele care vin din afara UE, care sunt vaccinate, dar nu prezinta test PCR. Acestea vor sta in carantina 10 zile, in loc de 14 zile. De asemenea, vor fi scutiti de la carantina angajatii sistemului national de aparare, ordine publica si securitate nationala care se intorc in Romania si sunt vaccinati sau trecuti prin boala.


Noile reguli de carantina pentru cetatenii din statele membre ale Uniunii Europene sau din state terte sunt stabilite in functie de riscul de infectare si se aplica pana pe 8 ianuarie 2022.

Masurile decise vineri de CNSU:

  • introducerea testului RT-PCR pentru – exceptarea de la masura carantinei a elevilor/studentilor, cetatenilor romani sau cetatenilor cu domiciliul sau resedinta in afara Romaniei care au de sustinut examene de admitere ori pentru finalizarea studiilor sau care incep studiile in unitati/institutii de invatamant de pe teritoriul tarii ori se deplaseaza pentru activitati legate de inceperea, organizarea, frecventarea sau finalizarea studiilor, precum si insotitorii acestora in situatia in care sunt minori.

  • exceptarea de la masura carantinei a angajatilor sistemului national de aparare, ordine publica si securitate nationala care se intorc in Romania de la activitati desfasurate in interes profesional in afara tarii din statele terte daca sunt vaccinati ori au trecut prin boala.

  • reducerea la 10 zile a duratei de carantinare pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boala care sosesc in Romania din statele terte fara test RT-PCR.

  • eliminarea posibilitatii de a iesii din carantina in a 10 zi daca efectueaza test RT-PCR in a 8 zi.

Masurile adoptate vineri de CNSU urmeaza sa fie aprobate de guvern. Seful DSU a precizat ca ele vor intra in vigoare in doua zile, cel mai probabil de luni.

Cine intra in carantina

Sosirea in Romania a persoanelor care vin din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spatiului Economic European sau Confederatia Elvetiana, aflate in zonele VERDE si GALBEN:

NU intra in carantina persoanele vaccinate sau trecute prin boala;

Carantina pentru 14 zile la domiciliu, la o adresa declarata sau intr-un spatiu special amenajat in cazul in care:

Persoanele care nu prezinta dovada vaccinarii, trecerii prin boala sau testarii negative RT-PCR pentru COVID-19, efectuata cu cel mult 72 de ore inaintea imbarcarii (pentru cei care calatoresc cu mijloace de transport in comun) sau intrarii pe teritoriul national (pentru cei care calatoresc cu mijloace proprii);

Sosirea in Romania a persoanelor care vin din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spatiului Economic European sau Confederatia Elvetiana, aflate in zona ROSIE:

NU intra in carantina persoanele vaccinate sau trecute prin boala;

Carantina pentru 10 zile (la domiciliu, la o adresa declarata sau intr-un spatiu special amenajat) pentru persoanele nevaccinate si care nu au trecut prin boala, doar daca prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore inaintea imbarcarii (pentru cei care calatoresc cu mijloace de transport in comun) sau intrarii pe teritoriul national (pentru cei care calatoresc cu mijloace proprii).

Carantina pentru 14 zile (la domiciliu, la o adresa declarata sau intr-un spatiu special amenajat) pentru persoanele nevaccinate si care nu au trecut prin boala, daca NU prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore inaintea imbarcarii (pentru cei care calatoresc cu mijloace de transport in comun) sau intrarii pe teritoriul national (pentru cei care calatoresc cu mijloace proprii).

Sosirea in Romania a persoanelor care vin din state terte (altele decat UE si spatiul european)

NU intra in carantina persoanele vaccinate sau trecute prin boala in ultimele 180 de zile, daca prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR, efectuat cu cel mult 48 de ore inaintea imbarcarii sau intrarii pe teritoriul national.

Carantina pentru 10 zile la o adresa declarata sau intr-un spatiu special amenajat in cazul in care persoanele nevaccinate ori cele care nu au trecut prin boala in ultimele 180 de zile anterioare intrarii in tara, cu conditia sa prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 48 de ore inaintea imbarcarii sau intrarii pe teritoriul national, indiferent de zona de risc in care sunt incadrate statele din care vin.

Carantina pentru 14 zile pentru persoanele care intra in Romania si NU prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru COVID-19 efectuat cu cel mult 48 de ore inaintea imbarcarii (pentru cei care calatoresc cu mijloace de transport in comun) sau intrarii pe teritoriul national (pentru cei care calatoresc cu mijloace proprii).

Persoanele vaccinate sau trecute prin boala care sosesc in Romania din statele terte fara test RT-PCR stau in carantina 10 zile.

Exceptii de la masura carantinarii

SITUATII EXCEPTATE DE LA CARANTINARE, INDIFERENT DE ZONA DE RISC IN CARE SE AFLA STATUL COMUNITATII EUROPENE:

Copiii sub 12 ani;

Copiii cu varsta intre 12 si 16 ani, indiferent de incadrarea tarii in zona de risc, daca prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore inaintea imbarcarii (pentru cei care calatoresc cu mijloace de transport in comun) sau intrarii pe teritoriul national (pentru cei care calatoresc cu mijloace proprii);

Persoanele nevaccinate sau care nu au fost confirmate pozitiv in ultimele 180 de zile anterioare intrarii in tara, care sosesc din zona ROSIE si raman in Romania pentru o perioada mai mica de 3 zile (72 de ore). In aceasta situatie, persoanele trebuie sa prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore inaintea imbarcarii sau intrarii pe teritoriul national. In situatia in care persoanele nu parasesc teritoriul national in cele 3 zile (72 de ore), cu informarea directiei de sanatate publica din judetul in care locuiesc sau in care au adresa declarata la intrarea in tara, vor fi carantinate pentru o perioada de 14 zile, incepand cu cea de-a patra zi ulterioara intrarii pe teritoriul Romaniei;

Persoanele aflate in tranzit, daca parasesc Romania in cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriul tarii;

Lucratorii transfrontalieri care intra in Romania din Ungaria sau Bulgaria, precum si cetatenii romani angajati ai operatorilor economici din cele doua tari. La intrarea in tara ei fac dovada raporturilor contractuale cu operatorii economici respectivi;

Elevii/studentii, cetateni romani sau cetatenii cu domiciliul sau resedinta in afara Romaniei, care frecventeaza cursurile unor institutii de invatamant din Romania sau din afara tarii, in cazul in care fac naveta zilnic. Acestia trebuie sa prezinte documente doveditoare. Aceleasi masuri se aplica in cazul in care elevii si studentii au de sustinut examene sau urmeaza cursuri. Exceptie fac si insotitorii acestora, in cazul in care ne referim la elevi minori.

Membrii delegatiilor sportive, precum si artistii si staff-ul acestora nevaccinati ori trecuti prin boala, care sosesc din zona ROSIE pentru participarea la competitii sportive, respectiv evenimente culturale, artistice sau de divertisment. Acestia trebuie sa prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore inaintea imbarcarii sau intrarii pe teritoriul national. Ei vor participa doar doar la activitati in cadrul competitiilor sau, dupa caz, evenimentelor mentionate;

Conducatorii autovehiculelor cu capacitatea maxima autorizata mai mare de 2,4 tone care asigura transportul de marfa, precum si conducatorii autovehiculelor prevazute cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducatorului, care asigura transport de persoane, nevaccinati ori care nu au trecut prin boala si care sosesc din zona ROSIE. Acestia trebuie sa prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore inaintea intrarii pe teritoriul national, iar deplasarea se realizeaza doar in scop profesional;

Persoanele predate autoritatilor romane in baza acordurilor de readmisie, returnate in procedura accelerata;

Membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, ai altor reprezentante diplomatice acreditate la Bucuresti si posesori de pasapoarte diplomatice, pe baza de reciprocitate, nevaccinati ori care nu au trecut prin boala, care sosesc din zona ROSIE. Conditia este ca acestia sa prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore inaintea imbarcarii sau intrarii pe teritoriul national.

Angajatii sistemului national de aparare, ordine publica si securitate nationala care se intorc in Romania de la activitati desfasurate in interes profesional in afara tarii din statele terte daca sunt vaccinati ori au trecut prin boala.

SITUATII EXCEPTATE DE LA CARANTINARE, INDIFERENT DE ZONA DE RISC IN CARE SE AFLA STATUL TERT:

Copiii sub 12 ani;

Copiii cu varsta intre 12 si 16 ani, daca prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 48 de ore inaintea imbarcarii (pentru cei care calatoresc cu mijloace de transport in comun) sau intrarii pe teritoriul national (pentru cei care calatoresc cu mijloace proprii);

Persoanele nevaccinate sau care nu au fost confirmate pozitiv in ultimele 180 de zile anterioare intrarii in tara, care raman in Romania pentru o perioada mai mica de 3 zile (72 de ore). In aceasta situatie, persoanele trebuie sa prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 48 de ore inaintea imbarcarii sau intrarii pe teritoriul national. In situatia in care persoanele nu parasesc teritoriul national in cele 3 zile (72 de ore), cu informarea directiei de sanatate publica din judetul in care locuiesc sau in care au adresa declarata la intrarea in tara, vor fi carantinate pentru o perioada de 14 zile, incepand cu cea de-a patra zi ulterioara intrarii pe teritoriul Romaniei;

Persoanele aflate in tranzit, daca parasesc Romania in cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriul tarii;

Lucratorii transfrontalieri care intra in Romania din Serbia, Ucraina sau Republica Moldova, precum si cetatenii romani angajati ai operatorilor economici din cele trei tari. La intrarea in tara ei fac dovada raporturilor contractuale cu operatorii economici respectivi;

Elevii/studentii, cetateni romani sau cetatenii cu domiciliul sau resedinta in afara Romaniei, care frecventeaza cursurile unor institutii de invatamant din Romania sau din afara tarii, in cazul in care fac naveta zilnic. Acestia trebuie sa prezinte documente doveditoare. Aceleasi masuri se aplica in cazul in care elevii si studentii au de sustinut examene sau urmeaza cursuri. Exceptie fac si insotitorii acestora, in cazul in care ne referim la elevi minori.

Membrii delegatiilor sportive, precum si artistii si staff-ul acestora nevaccinati ori care nu au trecut prin boala in ultimele 180 de zile, pentru participarea la competitii sportive, respectiv evenimente culturale, artistice sau de divertisment. Acestia trebuie sa prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 48 de ore inaintea imbarcarii sau intrarii pe teritoriul national. Ei vor participa doar doar la activitati in cadrul competitiilor sau, dupa caz, evenimentelor mentionate;

Conducatorii autovehiculelor cu capacitatea maxima autorizata mai mare de 2,4 tone care asigura transportul de marfa, precum si conducatorii autovehiculelor prevazute cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducatorului, care asigura transport de persoane, nevaccinati ori care nu au trecut prin boala. Acestia trebuie sa prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 48 de ore inaintea intrarii pe teritoriul national, iar deplasarea se realizeaza doar in scop profesional;

Membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, ai altor reprezentante diplomatice acreditate la Bucuresti si posesori de pasapoarte diplomatice, pe baza de reciprocitate, nevaccinati ori care nu au trecut prin boala, care sosesc din state terte, indiferent de incadrarea acestora in zona de risc. Conditia este ca acestia sa prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 48 de ore inaintea imbarcarii sau intrarii pe teritoriul national.

Angajatii sistemului national de aparare, ordine publica si securitate nationala care se intorc in Romania de la activitati desfasurate in interes profesional in afara tarii din statele terte daca sunt vaccinati ori au trecut prin boala. (G.G.)

Leave a Reply