Profesori ai Universitatii Politehnica Timisoara, laureati ai Premiilor Academiei Romane

In fiecare an, in prima parte a lunii decembrie, Premiile Academiei Romane se acorda oamenilor de stiinta si litere, artistilor romani, din tara sau din strainatate, pentru meritul de a fi contribuit, prin activitatea si opera lor, la dezvoltarea culturii si stiintei romanesti. Si tot in fiecare an, cadre didactice ale Universitatii Politehnica Timisoara se afla printre laureati.


Anul acesta, in conditiile speciale de pandemie, decernarea premiilor s-a desfasurat in cadrul unui eveniment hibrid, desfasurat in Aula Academiei Romane cu participarea membrilor Adunarii Generale si a premiantilor.

Premiile au fost acordate celor mai reprezentative creatii stiintifice si culturale romanesti, realizate sau publicate in anul 2019 in domenii diverse, de la literatura, istorie, filosofie, arte plastice, teatrale si muzicale pana la matematica, fizica, chimie, biologie, agronomie, silvicultura, stiinte tehnice si tehnologia informatiei.

Universitatea  Politehnica Timisoara a fost onorata in acest an cu premiul „Petre S. Aurelian”, obtinut in premiera de catre un cadru didactic din UPT, si anume prof. univ. dr. Claudiu-Tiberiu Albulescu. Premiul obtinut in cadrul sectiei „Stiinte economice, juridice si sociologie” a fost acordat pentru grupul de lucrari cu tema „Integrarea monetara si incertitudinea economica”: The micro-foundations of an open economy money demand: An application to central and eastern European countries (Journal of Macroeconomics), The money demand and the loss of interest for the euro in Romania (Applied Economics Letters), Does the U.S. economic policy uncertainty connect financial markets? Evidence from oil and commodity currencies (Energy Economics).

Premiul „Petre S. Aurelian” reprezinta cel mai vechi premiu al Academiei Romane in domeniul stiintelor economice si a fost obtinut in acest an de prof. univ. dr. Claudiu-Tiberiu Albulescu, cadru didactic al UPT ce se situeaza in topul cercetatorilor din domeniul economic din Romania, conform cunoscutei bazei de date IDEAS, gestionata de Federal Reserve Bank of St. Louis.

De asemenea, Premiul „Aurel Vlaicu“ a fost acordat lucrarii „Convertoare de curent continuu hibride”, autori Nicolae Muntean, Octavian Cornea, Dan Hulea.

Cartea abordeaza problematica de mare actualitate a topologiilor de convertoare de curent continuu hibride. Ea se concretizeaza printr-un studiu sistematic ce are ca finalitate aplicatia practica, experimentul, care valideaza in final toate considerentele teoretice. De aceea topologiile prezentate in lucrare sunt potentiale solutii pentru industria moderna, in special in conversia energiilor regenerabile si „automotive“.

Exista putine publicatii in tara si strainatate care sa se ocupe de aceste clase de convertoare si, de aceea, cartea poate fi atat un material de curs cat si un ghid de proiectare. Volumul sintetizeaza studiile colectivului de autori asupra convertoarelor de curent continuu cu structura hibrida dupa zece ani de la prima luare de contact cu aceasta tematica, ocazionata de implicarea intr-un grant de cercetare cu finantare internationala, avand ca subiect conversia si stocarea energiilor regenerabile.

Nu in ultimul rand, filiala din Timisoara a Academiei Romane, condusa de acad. Dan Dubina, cadru didactic al Universitatii Politehnica Timisoara, a fost distinsa cu diploma „Meritul Academic”. Distinctia vine si in contextul in care filiala din Timisoara a Academiei Romane a implinit, in acest an, 70 de ani de la infiintare, aniversare marcata prin evenimentul organizat in comun cu UPT „Politehnica si Academia – o istorie comuna”, ce s-a desfasurat in toamna acestui an. (I.P.)

Leave a Reply